Tjernobyl
Den hidtil alvorligste ulykke på et atomkraftværk fandt sted den 25. april 1986 på Tjernobylværket ved Kiev i Ukraine.
I forbindelse med et eksperiment på værket blev sikkerhedsforskrifterne tilsidesat, hvilket resulterede i en ukontrollabel kædereaktion. Ved en efterfølgende, kraftig eksplosion blev reaktorbygningen ødelagt.
Eksplosionen bevirkede, at meget store mængder radioaktivt materiale de følgende ti døgn slap ud i atmosfæren.
Forureningen spredtes med vinden over det meste af Europa med alvorlige konsekvenser flere steder. De meteorologiske forhold i den pågældende periode medførte for eksempel stort radioaktivt nedfald over Sverige og Norge, medens Danmark kun blev berørt i ringe omfang.
Numerisk modellering af udbredelsen af en radioaktiv sky
Til simulering af udslip af radioaktivt materiale i atmosfæren har DMI udviklet en tredimensional, numerisk spredningsmodel "Danish Emergency Response Model of the Atmosphere" (DERMA). Modellen anvender meteorologiske data fra de numeriske vejrprognosemodeller, så den kan beskrive atmosfærisk transport og spredning på afstande fra få kilometer op til global skala.
Spredningsmodellens primære formål er at forudsige udbredelsen af en radioaktiv sky, men modellen kan desuden anvendes i situationer, hvor der er målt et forhøjet niveau af radioaktivitet, uden at der er modtaget informationer om radioaktive udslip.
I sådanne situationer kan man foretage en beregning tilbage i tiden for den luftmasse, som har givet udslag ved målestedet, for herved at udpege potentielle forureningskilder.
DERMA afvikles på DMI's supercomputer, men er koblet til Bredskabsstyrelsens beslutningsstøttesystem ARGOS, hvorfra en spredningsberegning med DERMA kan iværksættes. Resultaterne af spredningsberegningen overføres automatisk til ARGOS, hvor de dels præsenteres, dels indgår som basis for videre beregning af strålingsdoser.
ARGOS indeholder i øvrigt spredningsmodellen RIMPUFF, der er udviklet på det tidligere Forskningscenter Risø, nu DTU Vindenergi, og som anvendes på lokal skala.
DMI holder løbende ARGOS opdateret med meteorologiske prognosedata i højeste rumlige og tidslige opløsning for Danmark og nærmeste omgivelser, således at RIMPUFF kan afvikles baseret på disse data.