Stærk sol

Den skarpe sol er bestemt også et fænomen som rimer på forår, og det er nemt at gå hen og blive solskoldet.

Den milde forårssol lokker, når temperaturen kommer højt nok op. Inden du spæner ud og dyrker lyset, er der dog grund til ekstra omtanke. Den milde forårssol er nemlig ikke så mild endda.

Sol på ubeskyttet hud forøger risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet. Og bliver du skoldet, så stiger din risiko voldsomt. Solcreme, let tøj og ophold i skyggen kan være med til at sænke risikoen.

I det sene forår er risikoen for skoldninger særligt stor. Ikke fordi Solen er ekstra stærk, eller ozonlaget er ekstra tyndt. Det er simpelthen, fordi vi er rigtig godt vinterblege og generelt opfører os mere ufornuftigt i forårssolen end senere på året.

Efter en lang mørk vinter styrter vi ud og skal rigtig nyde lyset. Men Solen er først i maj faktisk ligeså kraftig som først i august, hvor vi - måske kloge af skade - er mere påpasselige. Samtidig øges hudens evne til at modstå Solens skadelige stråler gennem sæsonen, efterhånden som den bliver brun. Mørk hud er langt mere modstandsdygtig end lys.

Vi har desuden en fejlagtig fornemmelse af, at der er en sammenhæng mellem temperaturen og risikoen for skoldning. Sol og 18°C føles simpelthen mindre farligt end sol og 28°C. Det har imidlertid intet på sig.

Solbadning i slutningen af april og i maj kræver altså lige så stor opmærksomhed på forskellige former for beskyttelse som på den varmeste højsommerdag.

DMI offentliggør løbende prognoser for intensiteten af den UV-stråling der bruner og skolder os. Du finder tallene nederst i regionaludsigterne, under UV-index på Danmark-siderne af dmi.dk samt på Byvejr.

Temaansvarlig DMI kommunikation
Opdateret 6. september 2018

Viden om vejr og klima

Se alle