Stormen Otto

Fredag 17. februar fik Danmark besøg af stormen Otto. Otto var en hurtigløber med masser af stamina. Otto leverede nemlig kraftige vindstød til hele landet, mens de mest udsatte steder fik storm i middelvind og vindstød af orkanstyrke.

Netop som mange børnefamilier forberedte sig på enten at vende snuden hjemad eller tage hul på vinterferien begyndte Otto at puste sig op.

Tåge, dis og rolige vindforhold dominerede uge syv i Danmark, men ude over Atlanten samlede et lavtryk saft og kraft. Lavtrykket kunne heldigvis spores i prognoserne, så allerede tirsdag, før lavtrykket var dannet, sendte DMI’s meteorologer et forvarsel ud om voldsomt vejr den kommende fredag.

Lavtrykket fulgte stort set prognosen. Det udvikledes hurtigt over et par dage, og med hast og stor kraft passerede stormen, nu navgivet Otto, det nordlige England og fortsatte sin brøsige kurs mod Danmark.

Otto passerede hastigt nord om Danmark i løbet af fredagen og nåede allerede ved midnat Otto Østersøen øst for Sveriges kyst. Syd og sydvest for lavtrykkets center, blev det til en voldsom vind fredag aften og natten til lørdag, og hele landet fik Otto at mærke, særligt i form af kraftige vindstød.

Den kraftigste vind ramte Hanstholm og Hammerodde. Her kom middelvinden op på storm med hhv. 27,3 m/s og 27,2 m/s. Definitionen storm begynder ved 24,5 m/s.

DMI’s klimatolog Mikael Scharling har kvalitetssikret vindmålingerne og har netop kategoriseret Otto som en regional klasse 2 storm.

- Stormen kan ud fra DMI’s definitioner på storm klassificeres som en regional klasse 2-storm. Begrænsningen ’regional’ skyldes at det kun var 10-30 % af de kystnære områder som fik storm i middelvind. Malik, som hærgede sidste år 29- 30. januar, var en national klasse 2-storm, idet over 30 % af de kystnære områder blev ramt af middelvinde over 24,5 m/s.

Bulderbasse
En regional storm lyder måske ikke af så meget, men Otto gjorde sig alligevel pænt bemærket i hele landet.

Vindstødene var både kraftige og huserede i hele landet. Flere steder i den nordvestlige del af landet kom vindstødene med så megen kraft, at de nåede orkanstyrke. Kraftigst blev det igen i Hanstholm, hvor vindstødene ramte 38,1 m/s.

- Vi ser altid den kraftigste vind langs kysterne, og efterhånden som vinden trækker ind over land, aftager den hurtigt på grund af friktion fra bygninger, landskab og lignende. Sådan gik det også stormen Otto, idet middelvinden inde over land har været under storm langt de fleste steder, mens der faktisk er registreret vindstød af storm eller tæt på storm ved stort set alle målestationer i landet. Det ser vi ikke så tit, slutter Mikael Scharling.

Mikael Scharling har netop opdateret DMI’s stormliste, som er en oversigt og danske storme siden 1891.

Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
20. februar 2023.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle