Plask, så er sommerferien i gang

Efter en knastør juni, slog vejret en koldbøtte og leverede allerede i første uge af juli 2023 cirka 60 procent af den nedbør, der normalt falder i løbet af en hel juli måned

Første uge af juli åbnede med en sjasker – næsten 40 mm nedbør på landsplan, eller godt og vel 60 procent af månedens normalnedbør (65,8 mm).

Selvom det ikke er hverdagskost, er det heller ikke usædvanligt, når man skæver ned i klimadatabaserne: I perioden fra 2006 til 2022 faldt i fem af årene mere end 40 mm nedbør i løbet af syv sammenhængende julidage.

Kigger vi over hele sommersæsonen, faldt der i 2007 fra 25. juni til og med 1. juli ikke mindre end 74,8 mm nedbør.

Årsagen skal findes i et skifte fra højtryk til lavtryk. Et stort højtryk lå mere eller mindre hele juni måned over eller nær Danmark og gav plads, til at solen kunne brænde igennem med en ny rekord. Højtrykket har nu veget pladsen, og lavtryk kan frit vandre forbi eller tæt på landet. Det betyder skyer, regn og byger – saftige byger endda.

Røde tal vasket ud
De seneste dages massive regnmængder har for alvor brudt den 26 dage lange tørkeperiode, der begyndte 31. maj og sluttede 26. juni.

Tørkeindekset er gået fra landsdækkende rødt – knastørre 10,0 da det var tørrest – til 5,7 i dag, som vises i en blandet farvepalette.

Faldet betyder, at tørkeindekset i gennemsnit nu ligger under det normale tørkeniveau for årstiden, der typisk er 6,7.

Nedbøren er dog ikke fordelt jævnt ud over Danmark, som farvefordelingen også afslører.

Mens centrale dele af Jylland er på den grønne gren, er der fortsat ganske tørt i flere af de østlige dele af landet. Bornholm og Frederiksberg Kommune topper med et tørkeindeks på hhv. 9,2 og 9,1, dvs. her er der stadig høj risiko for tørke.

Om den kommende uges omskiftelige vejr ændrer på det nuværende tørkeniveau, vil du kunne følge her på dmi.dk.

DMI Kommunikation.
6. juli 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle