I dag er det ’Ozonlagets Dag’, og derfor tager vi det særlige lag under luppen. Ozonlaget har nemlig en enorm betydning for livet på jorden, da det beskytter mod solens farlige UV-stråling.
Montreal-protokollen er en succeshistorie
Tilbage i 1970’erne og 1980’erne stod det klart, at den hidtidige udledning af ozonnedbrydende stoffer var begyndt at skade ozonlaget voldsomt, og nedbrydningen ville fortsætte og få store konsekvenser for livet på jorden, hvis ikke der blev grebet hurtigt ind.
Den 16. september 1987 gik en stor del af verdens nationer derfor sammen og lavede en aftale kaldet Montreal-protokollen. Aftalen gik ud på at begrænse produktion og udledning af ozonnedbrydende gasarter, og vedtagelsen har netop bremset den negative udvikling, og efterhånden kan en bedring spores. Montreal-protokollen må dermed siges at have været en succes.
Datoen, hvor Montreal-protokollen blev vedtaget, er derfor noget helt særligt for ozonlagets udbredelse, og kaldes ’Ozonlagets dag’.
Ozonlaget er i bedring
Ifølge den seneste vurdering af ozonlaget fremgår det, at ozonlaget generelt er genopbygget med 1-3 procent pr. 10 år siden 2000. Hvis den tendens fortsætter, vil ozonlaget over den nordlige halvkugle være helt genoprettet i 2030’erne, mens den sydlige halvkugle må vente yderligere ca. 20 år, og ozonlaget over de syd-polare egne forventes først helet omkring år 2060.
Reduktionen af ozonnedbrydende stoffer i stratosfæren (i denne sammenhæng den del af atmosfæren, der ligger i ca. 12 til 30 km’s højde) fortsætter, et nyt studie viser, at vi på mellembreddegrader nu er nået halvvejs i mål, hvor målet er niveauet før 1980.
Læs mere her: https://research.noaa.gov/article/ArtMID/587/ArticleID/2900/Path-to-recovery-of-ozone-layer-passes-a-significant-milestone
Den tydeligste nedbrydning af ozon ses over Antarktis
Langt syd på, over Antarktis, ses den tydeligste konsekvens af den menneskeskabte ozonnedbrydning. Siden 1980 er et årligt tilbagevendende ozonhul over Antarktis blevet den tydeligste markør af ozonlagets tilstand.
Ozonhullet, som voksede gennem 1980’erne og 1990’erne, var fortsat vokset, hvis det ikke havde været for overholdelsen af Montreal-protokollen, som begrænser udledningen af menneskeskabte ozonnedbrydende stoffer.
Fra omkring år 2000 ses en svagt faldende tendens i ozonhullets størrelse, hvilket peger mod den forventede genopretning af ozonlaget.
Årets ozonhul vokser forsat, det foreløbige resultat er markeret med rødt i nedenstående figur. Da hullet ikke er færdig med at vokse for i år, får vi sandsynligvis et forholdsvis stort et af slagsen denne sæson.
Det relativt store hul kan indikere, at klimatiske ændringer forsinker helingen af ozonlaget.