Orkan puster ud i dansk kuling

Et stort og meget dybt lavtryk med vinde af orkanstyrke tager de kommende dage turen fra Grønland til Island, Færøerne og til sidst Danmark. Heldigvis svækkes lavtrykket undervejs og går fra orkanstyrke nær Grønland til kuling, når det møder Danmark på fredag.

En snurrebase af kaliber er på rundtur i rigsfællesskabet og gør sig bemærket med en hel del vind.

Der er tale om et stort orkanlavtryk, som mandag lå øst for Grønland, og gav vindstød langt over orkanstyrke til bygderne Kulusuk og Ikerasassuaq tæt ved Tasiilaq langs Sydgrønlands østkyst.
Kraftigste vindstød målt i Kulusuk lød på 47,6 m/s, og med blæsevejret fulgte også en solid omgang sne til en stor del af østkysten.

Island – Færøerne - Danmark

Næste ’stop’ for det enorme lavtryk er Island, som tirsdag forventer snestorm med stormende kuling og vindstød, der lokalt kan nå orkanstyrke. Stormen mister langsomt kraft på turen østover, og dermed får Island ikke helt så kraftig vind som Grønland, men stormlavtrykket kommer ikke desto mindre til at påvirke landet en del. De store snemængder øger f.eks. risikoen for laviner.

Satellitbillede 8. februar

Hvirvlen øst for Grønland markerer centrum af orkanlavtrykket. Det spættede mønster, der løber vest og syd om Grønland og mod Island, er koldluft med byger, som det store lavtryk trækker med sig ned. Satellitbillede tirsdag morgen kl. 7 dansk tid.

Vindhastigheden i Kulusuk mandag

Måleren i Kulusuk lufthavn var den måler, der målte det højeste vindstød. Den store afvigelse fra middelvinden er i øvrigt et tegn på kraftig turbulens, idet vindstødene føles mere voldsomme. Billede fra DMI’s vejrarkiv.

På sin videre færd passerer lavtrykket sidst på onsdagen syd om Færøerne. Foran lavtrykket har der været en kraftig vestenvind af og til med vindstød af stormstyrke, men efterhånden som lavtrykket passerer, aftager vinden.

Natten til fredag er det Danmarks tur til at få besøg det iltre lavtryk, som dog er kølet af. I Danmark bliver det bare endnu en dag i rækken med blæst til vestjyderne med op mod hård kuling.
 

Følg lavtrykkets placering
 

Prognosen for orkanlavtrykkets placering

Prognosen for lavtrykkets placering mandag den 7. om aftenen. Laveste tryk var omkring 930 hPa og store mængder sne til østkysten.

Prognosen for vindhastigheden den 7. februar

Lavtrykkets placering og vindhastigheder 7. februar.

Prognosekort den 9. februar

Ifølge prognosen passerer lavtrykket syd om Island i løbet af natten til onsdag 9. februar. Det kraftigste vindfelt er nu på sydsiden af lavtrykket.

Prognosekort den 10. februar

Fredag den 10. forventes lavtrykket i en væsentlig mindre udgave at passere Danmark og fortsætte østover.

Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
8. februar 2022.

Viden om vejr og klima

Se alle