Vinteren har indtil nu været præget af mildt vejr uden de store atmosfæriske udsving. På søndag ændrer det fredelig vejr sig dog drastisk.
Et kraftigt lavtryk bevæger sig ind mod Danmark, og det kommer til at lægge pres på vinden over Danmark flere dage i træk.
Følg den nyeste udvikling her.
’Prognoserne har længe vist, at Danmark får en meget blæsende søndag og start på næste uge. Det er dog usikkert, hvor blæsende det præcist bliver. Lige nu veksler prognoserne mellem hård kuling, stormende kuling og sågar storm i middelvinden. Vindstødene bliver altid kraftigere end middelvinden, så de når med stor sikkerhed stormstyrke flere steder - og lokalt måske også vindstød af orkanstyrke,’ forklarer Jesper Eriksen, som er vagtchef på DMI.
Lavtrykket er allerede dannet
Årsagen til det kommende blæsevejr er et helt særligt lavtryk over det østlige USA. Lavtrykket skal ifølge prognoserne krydse Nordatlanten og giver herefter kraftig blæst og forhøjet vandstand til Danmark.
’Lavtrykket er faktisk allerede dannet. Det ligger i dag over den østlige del af USA og vil i de kommende dage rejse over Nordatlanten under uddybning. Søndag aften eller natten til mandag rammer lavtrykket et sted i Mellemskandinavien,’ fortæller Jesper Eriksen og fortsætter:
’Prognoserne peger ret entydigt på, at lavtrykket tager en bane nord om Danmark, og dette er væsentligt, fordi de kraftigste vinde forekommer syd for lavtrykket. Store dele af Danmark ligger altså i skudlinjen for det kraftige vindfelt.’
Risiko for forhøjet vandstand
Blæsten ser ud til at fortsætte hen over nogle dage. Vindstyrken vil variere, men vinden vil overvejende komme fra vestlige retninger – og det giver risiko for forhøjet vandstand. Et særligt udsat sted er Limfjorden, hvor vandet vedvarende bliver presset ind med vestenvinden.
Følg DMI´s vagtchefs bud på vejrudviklingen her.
DMI udsender deciderede varsler om kraftig vind og forhøjet vandstand ca. 36 timer før hændelsen sker.
Af Jesper Eriksen og Anja Fonseca
6. februar 2020