Store regionale udsving i 7. vådeste september

Med et landsgennemsnit på 130 mm endte september meget våd i år. Dog var der store forskelle i nedbørsmængden på tværs af landet: Tønder Kommune fik mest regn med 205,3 mm, mens Bornholms Kommune kun fik 76,1 mm.

Mange dage med brug for paraply og regntøj

Som det fremgår af billedet med daglige nedbørstal for september, var der kun 3 dage, hvor der overhovedet ikke blev registreret nedbør i Danmark.

Daglige nedbørstal for september

De daglige nedbørsmængder målt i september 2019.

Klimatolog Mikael Scharling udtaler:

”Landsgennemsnittet på 130 mm er et godt stykke over både 1961-90 normalen og 2006-15 referencen for september, som begge ligger på 73 mm. Det var en håndfuld meget våde dage, der gjorde, at vi kom så højt op i nedbørsmængderne. Vores opgørelse viser, at september 2019 blev den 7. vådeste siden DMI startede landsdækkende nedbørmålinger i 1874. Det er dog et godt stykke fra den vådeste september som kom i 1994 med 162 mm”

Top 10 over de vådeste september måneder

Som det fremgår af kortet over summeret nedbør, er det den vestlige del af Jylland, der har haft det vådest. Længere østpå kom nedbørsmængderne ikke helt så højt op, men der var store lokale udsving. Dette var fordi nedbøren oftest faldt i bygeform, som rammer lokalt. På vores hjemmeside i Vejrarkivet kan du se, hvor meget nedbør der kom i din kommune.

Samlede nedbørstal for september

Septembers samlede nedbørsmængder på landsplan.

September var hverken en solstrålehistorie eller grå og trist

”September endte på 133 solskinstimer som landsgennemsnit, hvilket er 5 timer mere end 1961-90 normalen, men faktisk 18 timer under 2006-15 referenceperioden. Så der var intet udsædvanligt i mængden af solskinstimer denne september,” fastslår Mikael Scharling.

Det kunne være oplagt at tro, at de vådeste landsdele også var dem, der fik færrest solskinstimerne. Kortet over solskinstimerne på landsplan illustrerer dog, at tingene er langt mere komplekse. Den sydvestlige del af landet var både det vådeste område og samtidig en del af det område, hvor der kom flest solskinstimer.

Samlede solskinstimer for september

Det samlede antal solskinstimer for september på landsplan.

September blev lidt varmere end normalt

September er den måned, hvor dagen går fra et være længere end natten til at blive kortere. Dette åbner muligheden for kolde nætter. Denne september blev uden nattefrost, men den laveste temperatur målt 2 meter over terræn kom ned på 2,0 graders varme.

September 2019 endte med en middeltemperatur på 13,4 °C. Dette er 0,7 °C over 1961-1990 normalen, men 0,3 °C under 206-2015 referencen.

Oversigt over nedbør, temperatur og solskinstimer for september

Opsummering over middeltemperaturen, nedbørsmængden og solskinstimerne for september 2019. Samt en sammenligning med 1961-90 normalen og 2006-15 referenceperioden.

Af Jesper Eriksen
01. oktober 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle