Vinterprognosen er klar - og lidt kold

Langtidsmeteorolog, Martin Lindberg, har kigget langt frem i vejrprognoserne og har givet et bud på hvordan vinteren 2018/19 kommer til at tage sig ud. Vi lover ikke hvid jul endnu, men vinteren ser også ud til at bekende kulør i december.

Når man laver langtidsprognoser er der mange overvejelser, som skal tages med i betragtning. Men koger man Martins ord ned, så er udtrækket, at der stille og roligt er nedtælling til vinterens komme, og ifølge Martin, er der mulighed (eller risiko om man vil) for at vinteren overordnet bliver til den lidt koldere og tørre side.

Perioder med frost og sne er derved både en del af december, januar og februar, selvom december formentlig trækker det korteste strå.

Det starter allerede i den kommende weekend, hvor temperaturen nærmer sig 0 grader. Kort efter træder vi ind i december, som både kan byde på mildt og vådt vejr, men også perioder med kulde, nattefrost og sne. December bliver formentlig en god blanding af det hele og ser ud til at ende tæt op ad en gennemsnitlig december.

Martin kigger dog også endnu længere frem – og trods en stigende usikkerhed, er der tendenser til, at der vil være højtryk i vores nærhed. Højtryk om vinteren betyder ofte koldere vejr i Danmark, og derved vil muligheden for kolde perioder være lidt større end normalt.

Hvor meget nedbør der så vil falde, og om den bliver hvid eller våd, afhænger af højtrykkets placering. Mere præcise kan vi ikke være endnu.

Januar og februar bliver formentlig også et miks af kulde i perioder afbrudt af indslag af lidt lunere vejr, og når vinteren er ovre, vil vi formentlig se tilbage på en vinter, som har været til den lidt kolde side.

Sandsynligheden for en decideret mild vinter, er relativt lille, mens det er noget mere usikkert hvor koldt det går hen og bliver.

For at læse flere detaljer og om de overvejelser Martin har gjort sig, klik her og find den seneste måneds og sæsonprognose.

Bær og grene med rim

Af Herdis Preil Damberg,
14. november 2018.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle