En usædvanlig varm start på efterårsferien

Et solidt højtryk øst for Danmark har de sidste par dage trukket varm luft op over landet fra syd, og har kastet en usædvanlig varm weekend af sig. Lørdag blev den varmeste dag, men hvor meget nåede vi egentlig op på, og hvor usædvanligt er det? Klimatolog Mikael Scharling har kigget dybt i DMI's målinger.

Orange, gule, grønne og røde farver. Naturen snyder ikke, og den siger det er efterår.

Skyggerne er også lange, og cykler man afsted tidligt om morgenen, er man heller ikke i tvivl. Den kølige og friske morgenluft niver lidt i kinderne og hænderne.

Efteråret er godt i gang, og det skal der ikke herske nogen tvivl om. Men går man en tur, eller sætter man sig udenfor i en læ-krog, så kan man måske alligevel godt blive lidt i tvivl om datoen. Den siger midt i oktober, og det hænger ikke helt hænger sammen med svage vinde, solskin og over 20 °C.

Det lune vejr vi har for tiden er bestemt heller ikke hverdagskost for os danskere. DMI's klimatolog Mikael Scharling har derfor kigget nærmere på de målinger, vi har fået indtil nu, og sammenlignet med hvad vi ellers har registreret siden 1874, hvor DMI begyndte at måle bla. temperatur systematisk. Og det er tydeligt at særligt lørdag d. 13. oktober stak ud fra normalen.

Varmest i det sydlige Sønderjylland

Højdespringeren blev et mindre område i Sønderjylland helt nede omkring grænsen til Tyskland.

Her nåede temperaturen op på sommerlige 24,3 °C. "Det er den næsthøjeste oktober-temperatur DMI har registreret, siden de landsdækkende målinger startede i 1874." siger Mikael Scharling og fortsætter: "Det er dog alligevel et stykke fra den nuværende højeste oktober-temperatur DMI har registreret. Den ligger på 26,9°C og faldt i 2011 d. 1. oktober."

Det, der alligevel gør denne måling på 24,3 ° C særlig, er, at den falder relativt sent på måneden og i øvrigt også ligger sammen med flere andre lune og solrige oktober-dage. Derudover er det stort set alle der oplever samme gode vejr. Solen har næsten fået frit spil de seneste par dage, og der har heller ikke været specielt meget vind.

Maksimum temperatur for oktober

Varmeste dag i oktober var den 1. oktober 2011. Her nåede temperaturen helt op på 26.9° C. Lørdagens varme 24,3° C kommer dog ind på en fin og lun andenplads.

Maksimumtemperatur

Det er tydeligt at se at varmen kom fra syd, men helt generelt var det en lun oktober-dag for alle i Danmark.

Men det var ikke kun i det Sønderjyske man kunne nyde varmen. Mange steder passerede termometeret 23 °C i lørdags, dog med lidt lavere temperaturer ude ved kysterne.

Søndagen var også ganske sommerlig med temperaturer på 20-22 °C mange steder.

20°C i oktober i Danmark er dog ikke helt usædvanligt. Det er sket hele 57 gange siden 1874, så rent statistisk oplever vi 20 °C i oktober et sted mellem hver anden og hvert tredje år.

Af Herdis Preil Damberg

15. oktober 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle