”Selv om vi havde det på fornemmelsen, er jeg alligevel overrasket over, at 2018 med et gennemsnit på hele 9,4 er så markant en højdespringer. Jeg er ret sikker på, at det resultat holder, selvom man gennemregner data med daglige tørkeindeks-værdier, der alt andet lige er mere præcise” udtaler Mikael Scharling.
Efter 2018 følger 1992 og 2008 med et middel-tørkeindeks på 8,2 og derefter 1921 og 1959 med værdier på hhv. 8.1 og 8.0.
Skyldes den tørkeramte sommer klimaforandringerne?
Det uundgåelige spørgsmål er, om det tårnhøje tørkeniveau danskerne har oplevet i år, er en enlig svale eller det kan tilskrives klimaforandringerne.
”Klimascenarier peger på, at der i fremtidens sommermåneder vil komme mere nedbør i Nordskandinavien og mindre i Sydeuropa. Danmark befinder sig på grænsen mellem de to udviklinger, og det betyder, at vi ikke forventer de store forandringer på nedbørmængderne om sommeren. Til gengæld vil nedbøren falde mere opdelt hen over sommeren. Den vil være kraftigere, når den falder, og vi kan forvente længere perioder uden regn”, siger DMI’s forskningschef Ulrik Korsholm.
”Så den tørre sommer skyldes ikke klimaforandringerne alene, men klimaforandringerne er med til at forstærke tørken,” slutter Ulrik Korsholm.