Så er det nu, du skal passe på din hud i solen

Vinteren er drevet på flugt, og vi har fint, solrigt og endda lunt vejr i vente. Det skal nydes! Men pas nu alligevel lidt på, siger UV-forsker

Foråret er her. I næste uge bliver det rigtigt fint og solrigt vejr, når et højtryk lægger sig over landet og holder fronter og nedbør på afstand. Og det skal selvfølgelig nydes i fulde drag i haven, i parken, på cyklen eller måske endda på stranden af de mere hårdføre.

"Men pas nu alligevel lidt på i al begejstringen", siger UV-forsker Helge Jønch-Sørensen fra DMI.

Den første skoldning kommer hurtigt

"Selv om vi kun har april, byder solrige dage på et UV-indeks, der nærmer sig 4. Og med vinterbleg hud, som de fleste af os har lige nu, så kan vi ikke tåle ret lang tid i solen".

UV-indekset beskriver styrken af den ultraviolette stråling fra Solen, der når jordoverfladen.

Helge Jønch-Sørensen vurderer, at tre kvarter i middagssolen mellem 12 og 15 sagtens kan være nok til, at vi bliver solskoldede.

Det giver altså god mening at beskytte huden.

"De færreste ved, at de rent faktisk er skoldede, hvis de 24 timer efter solbadning kan ane blot den mindste rødmen af huden", siger Helge Jønch-Sørensen.

"Du behøver slet ikke ligne en kogt krebs for at kunne betegnes som solskoldet", understreger han.

Det er vigtigt at undgå solskoldninger, fordi de senere i livet fører til en øget risiko for hudkræft.

DMI opfordrer til, at du undgår middagssolen uden solbeskyttelse. Brug tøj, søg skygge eller brug solcreme. Tænk især på at beskytte børnene, der typisk befinder sig endnu længere tid udendørs på flotte dage, end vi voksne gør. Husk også, at en sø- eller havoverflade reflekterer store dele af strålingen - på visse tidspunkter helt op mod 100%. Derfor giver en tur på vandet næsten altid en ekstra høj dosis UV.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 12. april 2018.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle