Før varm torsdag: Så sjældne er 25 grader i april

Meteorolog tror på 25°C torsdag. Så varmt har det ikke været i april siden 2007.

Torsdag kan blive den første gang i 2018, hvor temperaturen et sted i Danmark passerer 25°C.

"Alt tyder på, at vi torsdag når 25°C. Det bliver formentlig helt nede ved den tyske grænse og måske i en lille kile op i Jylland", siger vagtchef Frank Nielsen.

Låg holder på varmen

Meteorologen forklarer, at vejrsituationen, der giver os den meget lune aprildag, er en forårsklassiker.

"Det er den klassiske opskrift på en lun forårsdag. Forarbejdet med at varme luften op foregår over Tyskland. Vi får den leveret med en let sydsydøstenvind, og så giver lokal solopvarmning den de sidste grader. Samtidigt ligger der det, vi kalder en inversion, oppe i atmosfæren".

En inversion fungerer populært sagt som et låg, fordi den hæmmer lodrette bevægelser i luftmassen. Låget forhindrer dermed, at varmen stikker til vejrs, men holder den i stedet nede ved jordoverfladen, hvor vi kan nyde godt af den.

Det er dog langt fra hele Danmark, der når de 25°C, selv om det bliver lunt de fleste steder. De mest markante afvigelser finder vi langs kysterne og på de mindre øer, hvor det stadigt meget kolde havvand, der typisk ligger mellem 6 og 8°C, holder temperaturen nede.

12 år imellem

Hvis vi passerer 25°C grader torsdag, så har vi dermed officielt fået årets første meteorologiske sommerdag. Det hører absolut til sjældenhederne i april.

"Senest, vi oplevede 25°C på en aprildag, var tilbage i 2007", siger klimatolog Mikael Scharling.

Han har kigget DMI's dataserie igennem og fundet i alt 12 april-måneder, hvor en vejrstation et sted i Danmark har registreret en meteorologisk sommerdag. Med en 145 års data betyder det, at der gennemsnitligt går 12 år imellem.

Sjældenheden understreges af, at vi normalt først oplever 25°C om godt 5 uger.

"Statistisk skal vi hen omkring den 20. maj, før vi måler 25°C et sted i Danmark første gang. Det allertidligste, vi har registreret, er den 17. april. Det skete i 1964", siger klimatologen.

Den højeste temperatur målt i Danmark i april er 28,6°C. Det registrerede DMI nær Holbæk den 27. april 1993.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 18. april 2018.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle