Sådan nyder du den solrige weekend sundt og sikkert

I en solrig weekend ser søndag ud til at kunne sætte 2017-rekord i UV-indeks. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at undgå, at du og dine bliver skoldet og får skader. 

Den kommende weekend byder på masser af solskin. Det forudser torsdagens vagtchef Steen Hermansen efter et kig i de nyeste prognoser.

"I fredagsdøgnet passerer en koldfront landet med kølig luft, blæst og byger. I weekenden opstår et højtryk imidlertid over De Britiske Øer. Dermed bliver vores vejr efterhånden tørt, ret varmt og altså også temmelig solrigt", siger vagtchefen.

2017-rekord i UV

De mange timers solskin i weekenden kommer dog med en pris. Det såkaldte UV-indeks stiger nemlig helt op mod 7. UV-indekset er et mål for styrken af den ultraviolette stråling fra Solen.

"Søndag ser ud til at kunne sætte 2017-rekord i UV-indeks, hvis sky-prognoserne holder", siger UV-ekspert Helge Jønch-Sørensen ved DMI.

UV-indeks 7 er en værdi, vi ikke ser hvert år i Danmark. Og så skal vi lige stoppe op og tænke os om, påpeger Helge Jønch-Sørensen.

"Ved et UV-indeks på 7 er gennemsnitlig dansk hud skoldet på 20-25 minutter i middagssolen".

Billede af sol og skyer

Solen dominerer weekendvejret. Det er dejligt. Tårnhøjt UV-indeks betyder dog, at 20 min. kan være nok til en skoldning

Sagt på en anden måde: Hvis du har en gennemsnitlig dansk hudtype og ubeskyttet befinder dig i middagssolen i 15 minutter, så har du fået nok sol for hele dagen!

"De færreste ved, at man rent faktisk er skoldet, hvis man efter 24 timer blot kan ane den mindste rødmen af huden", siger Helge Jønch-Sørensen. 

"Med et maksimalt UV-indeks på 7 kommer den rødmen snigende på en time selv midt på formiddagen og sidst på eftermiddagen".

Nyd solen sund og sikkert

Men hvad er UV-stråling egentlig? Hvorfor skader den os, og hvorfor kan vi så alligevel ikke undvære den? Få svar på det og på, hvordan du passer på dig selv og dine i artiklen 'Fokus på UV-stråler: Hvor farlige er de egentlig?' fra bladet Fit Living, der blandt andet har talt med seniorforsker Paul Eriksen fra DMI.

© DMI, 15. juni 2017.

Billede af artikel om fokus på UV-stråler

Klik på grafikken ovenfor og hop til artiklen 'Fokus på UV-stråler: Hvor farlige er de egentlig?'

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle