Nu begynder sommerens lyse nætter

De lyse nætter gør nu deres indtog længst mod nord i Danmark, og i løbet af de næste 14 dage breder fænomenet sig til hele landet.

Når vi har lyse nætter i Danmark, er Solen selv midt om natten så lidt under horisonten at dens stråler formår at lyse himlen en smule op. Det bliver med andre ord ikke på noget tidspunkt rigtigt mørkt, men kun tusmørkt så at sige.

Tommelfingerreglen for lyse nætter hedder fra 5/5 til 8/8 i København og fra 28/4 til 14/8 i Skagen. Dog kan der være forholdsvis stor forskel på, hvornår de lyse nætter begynder, alt efter hvor du befinder dig i landet.

I København, der udgør den såkaldte astronomiske reference for hele landet, begynder de lyse nætter først natten til den 6. maj og varer indtil begyndelsen af august måned, nemlig natten til den 7. august.     

Danmarks sydligste punkt må dog vente lidt endnu med at se lyset - det sker nemlig først i slutningen af natten til den 10. maj i Gedser.  

Typer af tusmørke

Vi skelner mellem tre former for tusmørke:

  • Borgerligt tusmørke:
    ...er det, vi almindeligvis blot betegner som tusmørke, og ordet borgerligt er her modsætningen til nautisk. Er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 6 grader under horisonten. Udendørs aktiviteter kan i reglen foregå uden kunstlys, og både horisontlinjen og genstande på jorden kan tydeligt ses.
  • Nautisk tusmørke:
    ...er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 12 grader under horisonten. Som regel kan man se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er vanskelig at skelne.
  • Astronomisk tusmørke: 
    ...er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 18 grader under horisonten. Man ser et mere eller mindre kraftigt genskær af Solens lys på himlen.

De lyse nætter er altså den periode, hvor der som minimum er astronomisk tusmørke hele natten.

Grafik: Niels Hansen

I nedenstående tabel kan du se, hvornår de lyse nætter begynder hos dig. Datoerne skal læses som 'natten til [dato]'. Datoerne er ensartede langs breddegraderne.

I 'Værd at Vide' til højre finder du link til en almanak, hvor du præcist kan fastlægge begyndelsen af de lyse nætter netop hvor du bor.

Redaktion Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 3. maj 2016, genudgivet 28. april 2017.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle