Tidligere tropisk orkan blæser op i Sydøstgrønland

Den tidligere tropiske orkan Nicole fortsætter med at kaste stærke vinde af sig over Grønland. Onsdag resulterede det i den såkaldte stuvningsvind - på grønlandsk ’Neqajaq’ - der accelererede sydover mod Østgrønlands største by Tasiilaq. 

Vindkort over Sydgrønland

Sådan ser det ud, når den tidligere tropiske orkan Nicole sender vinde ind mod kysten nordøst for Tasiilaq og skaber den grønlandske Negajaq. Onsdag den 19. oktober.

Når den tidligere tropiske orkan Nicole nærmer sig farvandet ud for Sydøstgrønland onsdag den 19. oktober vil den godt nok have mistet noget af pusten på sin færd mod Grønland, men det betyder ikke, at den ikke gør noget væsen af sig.

Det mærker man bl.a. i byen Tasiilaq, hvor der onsdag er lagt op til en dag med masser af regn, blæst og kraftige vindstød. I morgentimerne onsdag den 19. oktober blev der således målt vindstød tæt på stormstyrke, der starter ved 24,5 m/s.

I bygden Kulusuk, der ligger ca. 20 km øst for Tasiilaq, var der endnu mere gang i blæsevejret med op til stormende kuling fra nordøst og vindstød af orkanstyrke. Det blæser orkan, når vindstyrken overskrider 32,6 m/s.

Som at ramme en mur

Årsagen til den kraftige blæst skyldes indirekte tilstedeværelsen af den tidligere tropiske orkan Nicole og det faktum, at vinden blæser mod uret omkring lavtryk på den nordlige halvkugle.

Når vinden rammer kystlinjen nordøst for Tasiilaq og Kulusuk, er det som at ramme en mur. Vinden kan ikke blæse gennem muren men må finde andre veje. Resultatet bliver en såkaldt stuvningsvind, der på grønlandsk betegnes for ’Neqajaq’, der onsdag accelererede sydover mod Tasiilaq og Kulusuk.

Læs også historien om, hvordan ex-orkanen Nicole ligeledes var årsag til den grønlandske Piteraq-vind over Sydøstgrønland. Link finder du ude til højre. 

Af meteorolog Lars Henriksen
Redaktion Marianne Brandt
19. oktober 2016

Lavtryksplacering ved Sydgrønland.

Tidligt onsdag morgen den 19. oktober lå Nicole øst for Kap Farvel i Sydgrønland

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle