Temperaturspænd på næsten 13°C mellem Ikast og Anholt

Der kan være stor forskel på temperaturen i Danmark afhængig af, hvor man befinder sig i landet. Tirsdag morgen var ingen undtagelse. Temperaturforskellen mellem Ikast og Anholt nåede op på næsten 13°C.  

Danmarkskort minimumstemperatur 17. august

Minimumtemperatur den 17. august. Koldest ved Ikast, varmest på Anholt (i rødt). Grafik Mikael Scharling.

Med kun 3,3°C nåede temperaturen ved Ikast ned på et helt efterårsagtigt niveau tirsdag morgen den 17. august. Ikke siden 12. juni har temperaturen været så lav.

Set med klimatologiske briller er 3.3°C dog ikke usædvanligt. Siden 1990 har temperaturen været 3.3°C eller koldere i hele 11 augustmåneder, og en enkelt gang, nemlig i 1995, sneg temperaturen sig ned lige under frysepunktet.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Morgenens kølige temperatur er et resultat af beliggenheden i det centrale Jylland kombineret med klart og vindstille vejr krydret med en nat, der er blevet en del længere siden solhverv.

Det varmeste sted i natte- og morgentimerne var ikke uventet Anholt. Her holdt temperaturen sig oppe på hele 16,2°C - altså næsten 13°C højere end i Ikast. Det er ganske typisk, at mindre øer - gerne langt fra større landmasser - holder temperaturen oppe pga. havets dominerende virkning.

Minimumstemperatur i august frem til d. 17.

Minimumtemperatur fra den 1. juni til den 17. august. Generelt køligst i de centrale dele af landet; generelt varmest på øer og ved kyster. Grafik Mikael Scharling.

Ser vi på gennemsnittet af minimumtemperaturen for hele sommeren 2016 frem til i dag, dvs. den 1. juni til den 17. august, tegner der sig et tilsvarende billede.

Generelt er det køligst i de centrale dele af landet, mens kystområder og øer har det meget varmere. Koldest har det været ved Ikast med kun 10°C i gennemsnit, mens det har været varmest på Anholt med 15°C i gennemsnit.

Af klimatolog Mikael Scharling
17. august 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle