Supermånen synlig i sydøst

Mandag er det muligt at opleve fænomenet supermåne. Desværre driller skyerne, men bor du på Sydsjælland, Lolland-Falster, Møn eller Bornholm, får du kortvarigt muligheden

Mandag er Supermånedag. Det er fuldmåne, og samtidig er Jordens følgesvend tættere på, end den har været i mere end 68 år. Når Fuldmånen er tæt på Jorden, ser den større ud - derfor tilnavnet Supermåne.

Når nogle fuldmåner er større end andre, skyldes det, at Månens bane om Jorden udgør en ellipse. Derfor varierer afstanden mellem til to himmellegemer systematisk fra ca. 356.600 km til omkring 406.000 km.

Ved Supermånen mandag er afstanden blot 356.508 kilometer. Det er det nærmeste, Månen har været på Jorden under en fuldmåne siden 26. januar 1948. Næste gang, den er lige så tæt på, bliver i november 2034. Der er altså god grund til lige at skæve op på himlen for at se fænomenet, men får vi overhovedet mulighed for det?

Vejret driller næste alle danskere

Forudsætningen for at se Supermånen afhænger naturligvis af skydækket, og desværre ser det ikke supergodt ud.

En massivt skybræmme i Nordsøen - en varmfront - er på vej ind over Danmark mandag middag. Når Supermånen står op sidst på eftermiddagen, er den derfor gemt bag et tykt dække af regntunge skyer.   

Der er dog en lille undtagelse, og den finder vi længst mod sydøst.

På Bornholm tyder alt nemlig på, at de en overgang får Supermånen at se. Det sker, når den står op mod østnordøst omkring klokken 16.30. Bornholmerne skal dog være hurtige, for allerede først på aftenen trækker skyerne ind fra vest, og dermed takker Supermånen af for denne gang.

Med lidt held, kan de dog også få et kortvarigt glimt af Supermånen længer mod vest. Især på Sydsjælland, Møn og Falster. Her er der i først omgang tale om højtliggende skyer. Rettes blikket mod østnordøst omkring 16.40, er der mulighed for at være heldig og spotte Månen lige over horisonten, inden den stiger højere på himlen og forsvinder bag skyerne.

Af Lars Henriksen og Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 14. november 2016

Supermåne i narts 2011 sammenlignet med 'standardmåne i 2010. Mandagens supermåne er endnu mere super end den supermåne, der er illustreret her. Grafik Marcoaliaslama - eget arbejde, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14651085

Nææææsten Supermåne søndag aften fanget fra Aarhus af Liselotte Kahns. Mandag er den marginalt tættere på og marginalt fuldere, men til gengæld skjult for de fleste. Øv :-(

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle