Spansk monstervarme får frit løb mod Danmark

Flere sommerdage har lige nu kurs mod os, når vi i næste uge får besøg af varme fra den iberiske halvø i en - heldigvis - light udgave.

Lige nu oplever spanierne ekstrem varme. Temperaturen steg til over 40 grader i løbet af ugen flere steder. I sydspanske Montoro nord for Málaga nåede termometeret endda næsten helt op på 46 grader.

Fredag antyder flere vejrmodeller, at vi i næste uge får den spanske varme op til Danmark. Det bliver dog - heldigvis - i en 'light' udgave. Den spanske varme får frit løb op mod Danmark, når et højtryk i løbet af mandag og tirsdag placerer sig over Østeuropa.

Frontkort over Europa

Varmes vej mod Danmark går mellem et højtryk over Østeuropa og flere lavtryk ude mod vest.

Prognoserne sender flere steder temperaturen op mellem 20 og 25 grader; stedvist lidt højere. Dermed er kriteriet for en sommerdag med mere en 25 grader opfyldt. Når vi kommer hen midt i næste uge, er det heller ikke utænkeligt, at efteråret regionalt har lagt ud med varmebølge. En varmebølge er, når middelværdien af de højest registrerede temperaturer, målt over tre sammenhængende dage, overskrider 25 grader.

Danmarkskort med mekstemperaturer

De forventede højeste temperaturer om eftermiddagen mandag, tirsdag og onsdag.

Varmen kom helt fra Afrika

Den massive varme, der plager den Iberiske Halvø netop nu, er strømmet op over den vestlige del af Middelhavet fra det Afrikanske kontinent som følge af en meget fastlåst atmosfærisk strømning.

Samtidig med at varmen pumpes videre op mod Danmark, oplever den Iberiske Halvø imidlertid et tiltrængt, forfriskende pust. Det sker, når en koldfront først på ugen trænger inde over området vestfra efterfulgt af kølig Atlanterhavsluft. Således vil temperaturen i Spanien i løbet af tirsdag og onsdag mange steder falde med mellem 10 og 15 grader.

8. september 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle