Lysende natskyer på grænsen til rummet

Sommerfænomenet lysende natskyer består overvejende af frossent vand og befinder sig helt oppe i 70 til 90 kilometers højde på grænsen til rummet. Det gør dem til de højestliggende skyer i atmosfæren.

De flotte lysende natskyer er der flere dygtige himmelfotografer, der har fanget i løbet af de seneste dage omkring den 13. juli. Du kan se eksempler på nogle af dem her.

Lyser ikke selv

"Noctilucent clouds", som lysende natskyer så smukt hedder på engelsk, minder mest om tynde cirrusskyer med en blålig, sølvskinnende eller nogle gange rød-orange farve.

Skyerne lyser ikke selv. Det ser blot sådan ud, fordi de belyses af solen, der ellers set fra jordoverfladen, står under horionten. Skyerne ligger dog så højt, at - hvis man sad på en af dem - så ville solen endnu ikke være forsvundet i horisonten.

Skyerne består overvejende af frossent vand og befinder sig helt oppe i 70 til 90 kilometers højde på grænsen til rummet. De er dermed de højestliggende skyer i atmosfæren.

I Danmark ser vi især lysende natskyer i slutningen af juni og starten af juli. Er skyerne på himlen ses de bedst en time eller to efter solnedgang - når solen er mellem 5 og 13° under horisonten. De kan ses uden kikkert.

Du kan læse mere om lysende natskyer her.

Billeder og timelapse-video af Jesper Grønne den 12.-13. juli 2016. Fra hans blog "Hvad i himlen". 

14. juli 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle