Det vil ikke blive koldt på Nordpolen

Havet er varmt, luften er varm, og isen har svært ved at brede sig i Arktis

"Vi har en situation, hvor vi allerede nu med stor sandsynlighed kan konstatere, at havisen i Arktis kommer svækket og særdeles sårbar ind i 2017".

Sådan sagde Rasmus Tonboe, isforsker ved DMI, den 9. september til dmi.dk og til flere medier. Dagen efter nåede havisen sit årlige minimumsareal. Det blev - sammen med 2007 - det næstlaveste, der er målt.

Isdækket vokser kun langsomt

Efter minimum, der typiske ligger midt i september, hvor mørket sænker sig i Arktis, vokser det isdækkede areal igen. Det skete også i år. Men nu fem uger senere, er væksten stort set gået i stå, og arealet er tæt på at være rekordlavt for årstiden.

"Kurven over det isdækkede areal viser os formentlig, at store områder relativt hurtigt frøs til de første uger efter minimum", forklarer Rasmus Tonboe.

"De områder, der frøs til, var dækket af spredte flager med koldt smeltevand ind i mellem fra den del af isen, der forsvandt i de sidste uger inden minimum. Nu, hvor de områder er dækket af tynd nyis, er turen nu kommet til områder, hvor vandet er langt varme. Det er de områder, der blev isfrie tidligt på sommeren eller endda allerede i foråret. Dermed var de isfrie, da Solen stod højt på himlen, og derfor har de modtaget store mængder solenergi, og vandet er væsentligt varmere end normalt".

Arktisk vand på 5, 8, 10°C

Havvandet er lige nu 5°C i store områder af Arktis og helt op til 8 og 10°C enkelte steder. Det er flere grader varmere end normalt.

Den høje vandtemperatur påvirker også lufttemperaturen i Arktis, som lige nu er omkring minus 8°C. Det er 8°C højere end normalt.

DMI beregner temperaturen i området omkring Nordpolen; dvs. nord for 80°. Her ligger lufttemperaturen i den korte sommer blot lige over frysepunktet og fra 1. september falder den normalt hurtigt for at nå minus 20°C omkring 1. november og minus 30°C omkring nytår.

"Den høje lufttemperaturer lige nu hænger sammen med det varme vand. Temperaturen kommer ikke ned på normale vintergrader, før vandet langs randen af det Arktiske Ocean fryser til", siger isforskeren.

"Jeg har kigget årene igennem i data perioden fra 1958 og frem. Jeg kan ikke finde et eneste efterår, hvor temperaturen har haft så svært ved at falde i Arktis som i 2016", slutter Rasmus Tonboe, der fortsat fastholder sin forudsigelse fra tidligt i september:

Vi har en situation, hvor vi allerede nu med stor sandsynlighed kan konstatere, at havisen i Arktis kommer svækket og særdeles sårbar ind i 2017.

Af  Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 14. oktober 2016

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle