WMO: Global temperaturer når nye højder

Når 2015 er overstået, og vi kigger tilbage på de globale temperaturmålinger, så konstaterer vi formentlig, at 2015 ikke alene var det varmeste år, vi har målt, men at temperaturen også nåede en ny symbolsk grænse: 2015 vil sandsynligvis ende med at være 1°C varmere end Jorden var det i præindustriel tid. Det er meldingen fra FN-organisationen for vejr og klima, WMO, onsdag formiddag.

Gennemsnitlige temperaturanomalier for perioden januar-oktober 2015

Gennemsnitlige temperaturanomalier for perioden januar-oktober 2015 fra et af de globale dataset.

Det er WMO's årlige status på Jordens klima, der kommer med de dystre tal. Statusmeddelelsen blev onsdag præsenteret på et pressemøde i Geneve ved generalsekretær Michel Jarraud. WMO udgiver sin årsstatus i to tempi: Én foreløbig op til det årlige COP-møde og én endelig i begyndelsen af det nye år.

Et foreløbigt estimat på globaltemperaturen for 2015 tyder på, at den ender 0,73°C højere end klimagennemsnittet for perioden 1961-1990 på 14°C. Det er vel at mærke et estimat, som kun er baseret på målinger fra januar til oktober. Holder det stik, så vil temperaturen være 1°C over gennemsnittet for 1850-1899-perioden.

Den høje globaltemperatur er hjulpet godt på vej af en meget kraftig El Niño, der ventes at toppe omkring juletid. El Niño varmer havoverfladen i det østlige tropiske Stillehav og påvirker vejrmønstre over store dele af kloden.

Og ikke nok med at 2015 med stor sandsynlighed bliver det varmeste år målt, så viser tal, som WMO har gennemgået, at de seneste fem år også har været den varmeste 5-årsperiode nogensinde målt.

Vildt vejr i 2015

I WMO’s årlige status er også en status over årets udsædvanlige vejr, og ud over El Niño, der også spores i havtemperaturne i Stillehavet, så er der flere andre bemærkelsesværdige hændelser.

Landområder kloden rundt har generelt haft betydeligt højere temperaturer end normalt. Det gælder i særdeleshed det vestlige Nordamerika, store dele af Sydamerika, Afrika og dele af Asien. Kina har registreret den varmeste januar-oktober-periode nogensinde.

Alt har dog ikke været varmt. I Antarktis var det i en periode på flere måneder betydeligt koldere end normalt.

Flere områder - heriblandt det sydlige USA, Mexico, Bolivia, dele af Brasilien, det sydøstlige Europa og dele af Pakistan og Afghanistan - har oplevet unormal meget nedbør i perioder. Og samtidigt har også flere oplevet udbredt tørke - mest omtalt nok det vestlige USA, hvor vandmanglen blandt andet også har ført til vildtbrande.

Antallet af tropiske cykloner i 2015 har været tæt på normalt, men hurricane Patricia, som gik i land i Mexico den 24. oktober, er den kraftigste orkan, der nogensinde er målt i både det atlantiske bassin og i det nordøstlige Stillehav-bassin.


Af Bjarne Siewertsen
25. november 2015

Viden om vejr og klima

Se alle