Vejrgyser: Danmark er millimeter fra rekordvådt år

Vi mangler blot et lille regnvejr, før 2015 bliver Danmarks vådeste år. Og regn får vi - på selveste nytårsaften, men er det nok til ny rekord?

 

 

Opdatering: Inden den årlige kvalitetskontrol ser det ud til, at vi lige præcis IKKE tangerede den tidligere rekord. 2015 ender umiddelbart på 904 mm.

Danskernes paraplyer er ved at være godt gennemblødte. Til og med tirsdag den 29. december er der faldet hele 902 millimeter regn siden 1. januar.

”902 millimeter gør med sikkerhed 2015 til det næstvådeste år, DMI har registreret”, forklarer klimatolog Mikael Scharling, der onsdag har gransket tallene nøje. Han fortæller, at førstepladsen reelt er inden for rækkevidde.
”Danmarks vådest år er lige nu 1999. Dengang fik vi 905 millimeter fra januar til december. For at tangere rekorden mangler der altså blot 3 millimeter, som skal falde inden den 31. december klokken 23:59:59”.

Og hvorvidt, vi får en ny rekord, afgøres faktisk på målstregen, fortæller onsdagens vagtchef Thyge Rasmussen.

”På selve nytårsaften driver et lille regnvejr ind over landet. De fleste af vores vejrmodeller forventer lige præcis nok nedbør til, at vi tangerer rekorden, mens en enkelt model leverer nok vand til, at 2015 bliver Danmarks vådeste år”, forklarer han.

Vi må dog vente til et stykke ind i januar, før den endelige afgørelse falder. Når det drejer sig om en enkelt eller to millimeter, så bliver den årlige kvalitetskontrol af data for hele 2015 afgørende. Klimatologerne gennemgår nemlig minutiøst alle stationer for at se, om nogen af dem viser tegn på uregelmæssigheder. Det kan ændre en millimeter eller to på det præcise tal for årets samlede nedbør og dermed, om det blev en første- eller andenplads til 2015.

Våde fødder

"Så våd er naturen lige nu," illustrerer Helle Kogsbøll.

Nedbørsum 2015

Så meget regn har vi fået i 2015 - rekorden for vådeste år er bogstavelig talt millimeter væk. Grafik Mikael Scharling.

Naturen rekordvåd

Når 2015 ender tæt på Danmarks vådeste år, er det takket være en gedigen slutspurt.

"Vi får en pladdervåd december i halen på Danmarks næstvådeste november. Ser vi på de to måneder samlet, så ender nedbøren på ca. 262 millimeter. Det hører absolut til sjældenhederne", forklarer Mikael Scharling og fortsætter:
”Det er over 20 år siden, vi sidst havde to så våde måneder i træk. I 1994 nåede august og september samlet op på 273 millimeter, og det er faktisk de to vådeste måneder i træk, Danmark har oplevet".

På andenpladsen efter august-september 1994 ligger september-oktober 1967 med 266 millimeter. Derefter kommer november-december 2015 med omkring 262 millimeter, alt efter præcis hvor meget regn, der falder den 31.

Naturen er imidlertid formentlig rekordvåd nu. Det så vi tydeligt med de mange, store oversvømmelser efter regnvejret i juledagene. Vandet kan ikke trænge ned, men samler sig på overfladen i enorme vandpytter.

”På denne tid af året fordamper der stort set intet fra jordoverfladen. Planterne bruger heller ikke rigtig noget. Skov og mark er altså mere gennemblødt nu, end ved tidligere lejligheder med to meget nedbørrige måneder i træk. Naturen er med andre ord rekordvåd lige nu”, slutter Mikael Scharling.

30. december 2015

Nedbørsum december 2015

Hidtil i december er der faldet 113 millimeter og før det faldt der 146 i november. Intet under, at naturen lige nu er rekordvåd. Grafik Mikael Scharling.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle