Varm - varmere - stegende hedt

Puha, det bliver varmt i dag, og i de kommende dage bliver det bare varmere og varmere. Så varmt, at vi kan tale om varme- og måske endda hedebølge. Men hvad er det?

Med udsigten til en lille håndfuld stegende varme sommerdage, begynder mange at snakke om varme- og hedebølge. Her følger en forklaring på, hvad begreberne dækker over.

Det er faktisk ikke længere siden end 2008, at DMI definerede, hvad der forstås ved hhv. en varme- og en hedebølge:

  • En varmebølge er, når middelværdien af de højeste registrerede temperaturer, målt over tre sammenhængende dage, overstiger 25°C.
  • En hedebølge er, når middelværdien af de højeste registrerede temperaturer, målt over tre sammenhængende dage, overstiger 28°C.

Varme- og hedebølger vil således altid vare mindst tre dage, men kan selvfølgelig godt vare længere. Derudover kan der være tale om regionale- eller landsdækkende bølger. For at det skal være en landsdækkende varme- eller hedebølge skal definitionen være opfyldt for mere end halvdelen af landet.

Varme- og hedebølgedefinition gælder kun for Danmark, da de er blevet tilpasset klimaet på vores breddegrader.

Den kommende hedebølge i den sydlige del af landet, får en brat ende i løbet af søndagen og mandagen, hvor regn- og tordenbyger trænger op over landet og bliver efterfulgt af køligere luft vestfra.

Af vagtchef Michael Skelbæk og Christian Lietzen
1. juli 2015

Viden om vejr og klima

Se alle