USA-varme fremprovokerer kraftig snestorm i Grønland

Syd- og Vestgrønland står overfor et kortvarigt vejrskifte. Der er nemlig varmere luft på vej fra USA, og det har sin pris, nemlig kraftig snestorm 1. og 2. juledag.

Vestgrønland har ligget i dybfryseren siden midten af oktober, og generelt har det være koldere end normalt. I runde tal har temperaturen ligget lige så meget under normalen, som vi i Danmark har ligget over normalen. Decembergennemsnittet har f.eks. frem til den 21. december ligget på minus 11 grader i Nuuk; i Ilulissat på minus 14 grader. Det står i skarp kontrast til gennemsnitstemperaturen i Danmark, der lige nu ligger omkring 7 grader.

Den kolde periode i Grønland har kun været afbrudt af en voldsom snestorm, der påvirkede hele Vestgrønland den 20.-21. november, hvor temperaturen nåede op omkring frysepunktet, og hvor al flyvning blev indstillet.

Varme fra USA

Nu kommer så anden afbrydelse af den Vestgrønlandske vinterkulde. Den 23. dec. udvikles et kraftigt lavtryk over den centrale del af USA. Lavtrykket tager turen op over de amerikanske søer og videre til Labrador for så juledag at nå frem til havet lige vest for Grønland.

Sydøst for lavtrykket strømmer meget varm luft op over det østlige USA. Det betyder, at byerne Washington og New York kommer til at opleve ekstremt varmt vejr den 24. og 25. december med temperaturer helt op omkring 20 grader.

Barske juledage

Når den amerikanske 'sommervarme' ankommer til Vestgrønland går det ikke stille for sig. Vestgrønland får kuling til storm fra sydlige retninger og kraftigt snefald. Temperaturen stiger fra 10-20 graders frost til omkring frysepunktet. Så fra juledag venter nogle barske dage.

Af Frank Nielsen
Redaktion Marianne Brandt
22. december 2015
 

Vejret 24. december 2015

Vejrprognosen for Grønland og USA den 24. december 2015.

Vejret 25. december 2015

Vejrprognosen for Grønland og USA den 24. december 2015.

Viden om vejr og klima

Se alle