Katrina – en hurricane satte sit mærke

Den 23. august 2005 registrerede National Hurricane Center sæsonens tropiske lavtryk nr. 12 i Atlanterhavet. Lavtrykket lå over de sydøstlige Bahamaøer. Allerede tidligt om morgenen den 24. august 2005 havde lavtrykket så høje vindhastigheder, at det var en tropisk storm og dermed havde retten til et navn. Vejrmonsteret – som kom på alles læber - fik navnet Katrina.

Hurricane Katrina skulle i løbet af de kommende otte dage udvikle sig til den dyreste naturkatastrofe – og en af de mest dødbringende tropiske orkaner – i USA’s historie.

I dag – 10 år efter – er sporene efter Katrina stadig tydelige. Ikke alene taler amerikanerne stadig om, hvordan det kunne gå så galt. Der er også tydelige spor i landskabet efter Katrinas hærgen. I disse dage er der mange nyhedshistorier om særligt New Orleans 10 år efter.

Stor interesse

Meteorologer, klimatologer, klimaforskere og kommunikations- og nyhedsfolk over hele kloden fulgte Katrina tæt og rapporterede orkanens ødelæggelser minut for minut. Også i Danmark var interessen for Katrina stor. På DMI havde vi en faglig interesse i fænomenet, men DMI’s meteorologer blev ret hurtigt de naturlige at spørge for journalister og bekymrede familiemedlemmer. Derfor oprettede DMI hurtigt ’Vagtchefens rubrik’, hvor meteorologerne live opdaterede Katrinas fremdrift, og orkanen blev beskrevet så godt, det var mulig.

Katrina og hændelserne omkring orkanen er beskrevet siden af flere omgange. Her på sitet samlede vi senest materialet om Katrina i 2012. I temaet fornemmes den intensitet, hvormed verden fulgte Katrina.

Af Bjarne Siewertsen
23. august 2015

Hurricane Katrina set indefra af en amerikansk 'hurricane hunter', der flyver ned i orkanens øjet og herfra kigger ud på den såkaldte øjemur. Foto NOAA.

Hurricane Katrina set indefra af en amerikansk 'hurricane hunter', der flyver ned i orkanens øjet og herfra kigger ud på den såkaldte øjemur. Foto NOAA.

Viden om vejr og klima

Se alle