Vagtchef: Hektiske dage forude

Der er åbnet for vestenvinden, og i de kommende dage sætter lavtrykspassagerne sit præg på i særdeleshed det vestlige og nordlige Jylland og som ugen slutter måske store dele af landet.

"Fra onsdag og til og med fredag vil de passerende lavtryk både give ophav til periodevis forhøjet vandstand og - hvis ikke fuld storm - kraftig vind store dele af landet. Og faktisk har vi to af hver slags, som vi skal holde øje med," siger vagtchef Olaf Mathiasen. "Endnu ser det ikke meget slemt, men opmærksomheden er skærpet."

Det er to lavtryk, der styrer løjerne. Midt på ugen trækker et kraftigt lavtryk frem mod Norskehavet fra sydvest og vest. Og fredag bevæger et lavtryk sig fra de britiske øer mod østnordøst til Mellemskandinavien.

Fire trin

  • Sydvestenvinden begynder allerede at gøre opmærksom på sig selv tirsdag aften, hvor vinden mod den jyske vestkyst tager til og kan blive op til stormende kuling - formentlig med vindstød af stormstyrke.
  • Onsdag eftermiddag ved højvandet stiger vandstanden i Vadehavet til lige omkring varslingsgrænsen på 2,4 meter over Vidå/Højer, Rømø eller Esbjerg. Og ved højvandet natten til torsdag står vandet formentlig over varslingskriteriet.
  • Torsdag formiddag har vinden stået i sydvest i så lang tid, at vandet presses mod nord og trænger ind i Nissum Bredning. Her er kriteriet for varsling 1,25 meter, og som prognoserne ser ud tirsdag, så stiger vandene over dette niveau i en periode.
  • Fredag er det så igen vinden, der gør sig gældende. Selvom prognoserne endnu ikke har fuld storm over land, så er stormstyrkerne tæt på - både geografisk og styrkemæssigt.

Vi følger naturligvis sagen på dmi.dk

9. december 2014.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle