Tørken slider på solstaten

Den amerikanske solstat Californien er ramt af den værste tørke i over 100 år, og statens vandreservoirs er ved at være udtømte.

Vi skal helt tilbage til 1895 for at finde et lige så tørt Californien som nu. En højtryksryg har i månedsvis ligget og blokeret for de så vigtige vinterstorme, der skal fylde Californiens vandreservoirs op.

Tørken har for alvor bidt sig fast i den solrige stat. Lav vandstand i floder, lav snemængde i bjergene, skovbrande uden for sæsonen og et landbrug, der står overfor udfordringer, der kan få store økonomiske konsekvenser, er alle tydelige tegn på, hvor længe tørken efterhånden har haft et alt for godt greb i solstaten.  

Billedet nedenfor er et godt eksempel på, hvor meget den længevarende tørke har betydet for Californiens vigtige vandressourcer.

Et af Californiens vigtige vandreservoirs er søen Folsom Lake i det nordlige Californien. På blot få år er reservoiret gået fra at udgøre næsten hundrede procent af dets fulde kapacitet til kun 17 procent i januar i år.

Snedækket bjerg

NASA samarbejder med den amerikanske stat, så Californien hele tiden kan være bedst mulig forberedt på tørke. 

På NASA’s satellitbilleder nedenfor ser man tydeligt forskellen på snemængderne i bjergkæden Sierra Nevada. 

Sierra Nevada betyder i øvrigt ’snedækket bjerg’ på spansk. Og det er absolut ikke, hvad satellitbilledet fra januar 2014 viser i forhold til det fra året før.

27. februar 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle