Rekord-Amanda er vildeste maj-hurricane i Stillehavet

Sæsonen for tropiske orkaner på den nordlige halvkugle er i gang. I det østlige Stillehav var Hurricane Amanda første system på banen. Amanda nåede søndag op i kategori 4 og er dermed den stærkeste hurricane registreret i Stillehavet i maj måned nogensinde.

Mandag formiddag dansk tid snurrer Hurricane Amanda i den østlige Stillehav ud for Mexico. Hurricanes er navnet på tropiske orkaner omkring USA; dvs. i Atlanten og i det østlige Stillehav.

Amanda blev søndag en kategori 4-hurricane med vindhastigheder på 68 m/sek eller 245 km/t. 4 er næsthøjeste kategori på den internationale skala for tropiske orkaner.

Ifølge det amerikanske meteorologiske institut NOAA gør vindhastigheden på 68 m/sek Amanda til den stærkeste hurricane i Stillehavet nogensinde i maj måned. Amerikanerne har præcise data tilbage til 60'erne, hvor brugen af meteorologiske satellitter slog igennem.

Amanda

NOAA's GOES-West satellit fangede Amanda i opstartsfasen fredag den 23. maj.

El Niño og klimaændringer styrker orkaner

En del af forklaringen på en så kraftig orkan allerede tidligt på sæsonen er formentlig, at 2014 er et El Niño-år. El Niño er en periode med ualmindelig opvarmning af vandet langs den sydamerikanske vestkyst.

"Kraftige tropiske orkaner i kategori 3 eller højere er langt hyppigere under El Niño end under den klimatiske modsætning La Niña. Det skyldes, at havtemperaturerne i den nordøstlige del af det tropiske Stillehav er højere under El Niño og dermed leverer mere energi til en tropisk orkan, når den først er ved at udvikle sig", forklarer klimaforsker Wilhelm May fra Danmarks Klimacenter ved DMI.

Han påpeger ligeledes, at de tropiske orkaner har en tendens til at komme tættere ind mod Mexico netop i El Niño-år.

"Under El Niño ændres passatvindene, således at de blæser kraftigere fra Stillehavet mod Mexico og Centralamerika", siger han.

Der er dog formentlig også et budskab om fremtidens klima i en så kraftig orkan tidligt på sæsonen.

"Forekomsten af denne usædvanlige, kraftige hurricane er i tråd med den globale tendens og forventninger til fremtiden som påpeget i den nyeste rapport fra FN's klimapanel, IPCC, siger Jens Hesselbjerg Christensen; forskningsleder ved Danmarks Klimacenter.
"De allerkraftigste tropiske orkaner vil fortsat slå nye rekorder i takt med, at den globale opvarmning øger".

Ud af vejrudsigterne og ind i rekordbøgerne

Amanda overtager rekorden for kraftigste maj-hurricane i stillehavet fra Hurricane Adolph, som i 2001 nåede vindhastigheder på 230 km/t. Og faktisk er Amanda ikke blot den stærkeste hurricane i Stillehavet i maj, men den stærkeste hurricane i maj overhovedet. Det voldsommeste system i maj måned i Atlanten er nemlig Abel fra 1951, som nåede op på vindhastigheder på 185 km/t eller 51 m/sek og for øvrigt gik i land i North Carolina.

Mandag middag danske tid er Amanda langsomt ved at tabe pusten og nede på vindhastigheder omkring 220 km/t eller 62 m/sek. Meteorologerne forventer, at systemet hurtigt nedgraders over de kommende døgn - for øvrigt uden på noget tidspunkt at true beboede områder.

26. maj 2014.

Havtemperaturer

Havtemperaturerne i det østlige Stillehav er allerede over de ca. 26 grader, der er tommelfingerreglen for, hvornår tropiske orkaner kan opstår. Grafik NOAA/NWS/NCEP/EMC Marine Modeling and Analysis Branch.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle