Regnbuer danner V i horisonten

En V-formet regnbue kom til syne i horisonten over Holsteinborg Nor på den sydvestsjællandske kyst. For enden af regnbuen rejste der sig et ekstra buestykke mod himlen - en såkaldt reflektionsregnbue.   

Fredag den 11. april 2014 var vejret perfekt til gode regnbuebilleder, fortæller biolog Michael Stoltze til dmi.dk. 

”Lette byger trak ind over Sydvestsjælland fra vest, og vinden var meget svag. I forbindelse med en lidt kraftigere byge klokken ca. 18.26 blev det blikstille, idét bygen begyndte at trække væk. Regnen faldt stadig, så da den lave sol dukkede frem, hentede jeg mit kamera i håb om at få nogle gode regnbuebilleder,” siger Michael Stoltze og fortsætter:

”Regnbuen blev ikke speciel kraftig, men da jeg kom ud for enden af haven, hvor der er udsigt mod Ormø og Holsteinborg Nor, så jeg en meget underlig en af slagsen. For enden af regnbuen rejste der sig et ekstra buestykke mod himlen. Regnbuerne dannede et V i horisonten. Det har jeg aldrig set før.”

Spejlblankt vand reflekterer Solens stråler

”På engelsk kaldes fænomenet for ’reflection rainbow’, dvs. refleksionsregnbue,” fortæller Michael Stoltze om det sjældne fænomen, der skyldes spejlblankt vand, som reflekterer Solens stråler.

”Man skal forestille sig, at de runde regndråber rammes af stråler fra to sole. Henholdsvis den rigtige sol, der skinner direkte fra himlen oppefra, samt dens spejlbillede med refleksionsstråler, der skinner lidt svagere fra vandet nedefra. Når solstråler rammer regndåber i luften, kastes det synlige lys tilbage i en vinkel på omkring 137,5 grader. Afbøjningen afhænger af lysets bølgelængde, idet det kortbølgede blå og violette lys afbøjes mest, mens det langbølgede orange og røde lys afbøjes mindst. Derfor ser man det røde lys yderst og det violette lys inderst i regnbuen,” siger han og fortsætter:

”Da solens stråler vendes ca. 137,5 grader i dråberne, ligger regnbuen ca. 42,5 (180 minus 137,5) grader fra cirklens centrum. Derfor spænder sædvanlige regnbuer altid over ca. 85 (2 gange 42,5) grader, og de kan maksimalt nå en højde på 42,5 grader over horisonten (lige før Solen går ned), så de danner en halvcirkel. Jo højere Solen står, jo lavere bliver regnbuen. Og hvis Solen står højere end 42,5 grader på himlen, kan der ikke opstå almindelige regnbuer på himlen, når man befinder sig i niveau med havets overflade.”

En refleksionsregnbue er svagere, men har ganske samme form som en almindelig regnbue, og den spænder også over 85 grader. Men da solstrålerne kommer nedefra, er refleksionsregnbuen altid mere end en halvcirkel, og hvis Solen står højere end 42,5 grader på himlen, vil der i princippet kunne dannes en refleksionsregnbue i helcirkel på himlen,” siger Michael Stoltze.

”Ved så stor solhøjde er de nødvendige fysiske omstændigheder, der skal til for, at en refleksionsregnbue dannes, dog så usansynlige, at det mig bekendt ikke er observeret,” slutter han. 

14. april 2014.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle