Lysende streger stiger til himmels

Kraftige lyskilder reflekterer i tilfrosne søer og skaber streger på himlen, mener Jesper Grønne, om de fem lysende streger, der blev set på himlen nytårsnat. 

Vi har netop modtaget dette smukke billede, der blev taget nytårsnat den 1. januar 2014 af en dmi.dk-læser i Sverige. På billedet ses fem lysende streger, der gav anledning til spørgsmål. Heldigvis har vi fotografen Jesper Grønne at trække på, når spørgsmål som disse lander i indbakken hos DMI. 

Jesper Grønne har ved tidligere lejligheder bidraget med billeder af lysfænomener til dmi.dk, og han giver her sit bud på, hvordan de himmelske streger kan være opstået. 

De fem himmelske streger

De fem himmelske streger set i byen Grundtjärn i det nordlige Sverige den 1. januar 2014 gav anledning til spørgsmål. Foto Jonna Jinton. Klik for større version.

Lys reflekteres i overfladen på tilfrosne søer

”Stregerne på himlen er visuelt synlige med det blotte øje. Tager man det i betragtning, ser det umiddelbart ud til, at lyset fra de ret kraftige lyskilder, der ses på jorden, reflekteres i overfladen af de tilfrosne småsøer, der, som læseren skriver, ligger lige bag ved husene,” siger Jesper Grønne.

”Dette kunne forklare stregernes skrå vinkel i forhold til de mere velkendte ’light pillars’ (lyssøjler red.), som altid er lodrette,” siger Jesper Grønne og forklarer:

”De såkaldte ’light pillars’ forekommer typisk i hård frost i det nordlige Skandinavien og opstår ved, at der sker en refleksion på undersiden af vandrette plader af iskrystaller oppe i luften. Med andre ord når kunstigt lys reflekteres i, hvad man kalder for ’diamond dust’ (diamantstøv red.), som er små plader af iskrystaller, der reflekterer lys.

De fem himmelske streger

Jesper Grønne har justeret lyset på billedet samt indtegnet røde streger, der forlænger lysstriberne ned til de formodentlige lyskilder. Foto Jonna Jinton. Klik for større version.

Som at lyse med en lommelygte ned på et spejl

”Det her eksempel fra Sverige, hvor stregerne er skrå, kan måske sammenlignes med at lyse med en lommelygte ned på et spejl, der ligger fladt på jorden. Hvis vinklen er skrå, vil spejlet reflektere lysstrålen skråt op i luften. Lysstrålen oplyser så partikler i luften,” siger Jesper Grønne.

Han mener dog ikke, at der her i dette tilfælde opstår optiske fænomener med lysbrydning, men derimod blot en belysning af luftens indhold af partikler og vand i form af damp, smådråber og småkrystaller.

Grums i luften

”Der var en del grums i luften, der kunne oplyses, på denne nytårsnat i Grundtjärn. Ikke nok med at røg fra nytårskrudt givetvis kan have været årsagen til de skæve og ikke lodrette ’light pillars’, så ses det tydeligt på billedet, at der var skyer denne nat. Ikke blot lavtliggende skyer, der oplyses af ’lysforureningen’ over stuehuset - de stjerneløse områder, der ses på himlen, angiver, at der også var højereliggende skyer,” slutter Jesper Grønne.

29. januar 2014. 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle