Enorme udsving i temperaturer giver kaotisk vejrsituation i USA

Der kan forekomme enorme udsving i temperaturen ved Nordamerikas store søer, der grænser op til Canada. Med kun få dages mellemrum blev kaotisk vejrsituation med historiske snemænger efterfulgt af ekstremt tøvejr med op til 20 grader. Nu er der igen frostvejr på vej. 

I sidste uge strømmende iskold luft ned over de store søer i Nordamerika, der ligger tæt på grænsen til Canada. Over søerne dannedes der kraftige snebyger, som drev med vinden og ramte de kystnære områder med pålandsvind. Vinden var konstant i en lang periode, og det skabte en kaotisk vejrsituation.

Lokalt oplevede amerikanerne historiske snemængder. Ved byen Buffalo, der ligger lige klods op af en af de store søer, blev der målt hele 2 til 2,5 meter sne.

Enorme udsving i temperaturen

I Nordamerika kan der på grund af de store landmasser forekomme enorme udsving i temperaturen. Et godt eksempel er de seneste dages store skift mellem plus- og minusgrader.

Fredag den 21. november nåede termometret ved middagstid lokal amerikansk tid ned på 2 til 8 graders frost omkring de store søer. Kun få dage efter, nemlig mandag den 24. november skiftede termometret til det stik modsatte. Lokalt blev der målt op til 18 til 20 grader i selvsamme område.

Se de store udsving på temperaturkortene nedenfor fra henholdsvis fredag den 21. november og mandag den 24. november. 

Temperatur

Temperaturen målt i 2 meter over terræn fredag den 21. november 2014 omkring middagstid lokal tid (UTC 18.00). Enkelte bynavne er inkluderet på kortet. Byen Buffalo ses lige øst for den sydligste af søerne. Grafik Jesper Eriksen.

Temperatur

Temperaturen målt i 2 meter over terræn mandag den 24. november 2014 omkring middagstid lokal tid (UTC 18.00). Enkelte bynavne er inkluderet på kortet. Byen Buffalo ses lige øst for den sydligste af søerne. Grafik Jesper Eriksen.

Frostvejret vender tilbage

De enorme snemængder og efterfølgende regnvejr samt helt ekstremt tøvejr har forårsaget store problemer. Mange hustage er f.eks. kollapset under de tunge snemasser.

Problemerne er dog ikke helt slut i denne omgang. Senere på ugen vender frostvejret nemlig tilbage til området. Og dette kan skabe spejlglat føre efter en tid med plusgrader.

25. november 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle