Alverdens tropiske tyfoner, orkaner, hurricanes og cykloner

Sæsonen for tropiske cykloner i Atlanterhavet - de såkaldte hurricanes - begyndte officielt den 1. juni, og i 2016 har der allerede været fart på sæsonen. Ikke færre end tre navngivne systemer er allerede afviklet: Alex, Bonnie og Colin. Senere kommer vi til at høre om Karl og Otto i Atlanterhavet og Greg og Hilary i det østlige Stillehav. Men her begyndte sæsonen allerede den 15. maj.

Men hvad er det i det hele taget for noget med de navne? Finder meteorologerne på et nyt navn hver gang en tropisk cyklon er under udvikling, eller er der et system med navnene?

Tropiske lavtryk, tropiske storme eller tropiske orkaner har altid haft stor offentlig bevågenhed, fordi de kan have alvorlige konsekvenser for skibstrafik på havet eller have stor ødelæggende kraft, hvis de går i land.

Efterhånden som kommunikationsmulighederne og mulighederne for at forudsige de tropiske cykloner bevægelse er blevet bedre, er det også blevet vigtigt at have entydige navne til de enkelte cykloner efterhånden som de udvikler sig.

Forskellige metoder har været brugt gennem tiden. Tidligere blev tropiske cykloner identificeret ved deres længde- og breddegrad, men det viste sig uhensigtsmæssigt, når der var flere tropiske cykloner i samme område, som bevægede sig med forskellig hastighed eller havde forskellig intensitet.

I Caraibien havde man i flere hundrede år brugt helgen-navne til at navngive hurricanes, da en australsk meteorolog i slutningen af 1800-tallet begyndte at give kvindenavne til de tropiske cykloner.

Hurricane Katrina

Hurricane Katrina, som var på spil i slutningen af august 2005, er ikke et navn, som vil gå igen.

Tropiske lavtryk

Navne for tropiske lavtryk af storm- og orkanstyrke forskellige steder i verden samt de oftest fulgte baner. Grafik efter John Cappelen 2005.

Denne praksis blev dog siden fulgt af de fleste andre meteorologer, men blev opgivet i 1978, hvor man begyndte at navngive de tropiske cykloner med skiftevise herre- og damenavne.

I dag vedligeholder amerikanske National Hurricane Center tre navnelister og FN-organet WMO (World Meteorological Organization) 7 officielle og en uofficiel navneliste for tropiske cykloner. De er inddelt efter de geografiske områder, hvor forskellige navngivningsmetoder anvendes.

Der er generel enighed om, at navnet på et tropisk system, som én gang har været særligt ødelæggende eller dødbringende, ikke genbruges. For eksempel bliver navnet Mitch, der hærgede i 1998, ikke genbrugt. I stedet er navnet Matthew indsat.

30. august 2004 - opdateret den 19. maj 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle