Varmeste november i 134 år

November 2013 var helt usædvanlig varm – ja faktisk den varmeste, der nogensinde er målt. Og med den hede november er året 2013 på vej til at havne på en 4. eller 5. plads over varme år, siger klimaforsker.

"Vi har haft globale observationer i 134 år, og så længe har vi ikke tidligere målt en november, der var så varm, som 2013-udgaven," siger klimaforsker ved DMI, Martin Stendel.

Han har kigget de globale datasæt fra henholdsvis de to amerikanske centre NASA/GISS og NCDC og det britiske CRU igennem, og enigheden er stor.

"På verdensplan var november 2013 ifølge NASA/GISS 0,69°C varmere end klimanormalperioden 1961-1990. Ifølge NCDC var afvigelsen 0,66°C, og CRU får afvigelsen til 0,60°C på en 3. plads bag 2005 og 2001," siger klimaforskeren.

Forskellene mellem de tre centre kan forklares med den forskellige håndtering af regioner uden data. Her ekstrapolerer GISS i rimelig store regioner, CRU foretager ikke nogen ekstrapolation og NCDC ligger et sted imellem. Med andre ord undervurderer CRU muligvis opvarmningen, hvis der er store anomalier i polarområder, som i november 2013.

Globalt temperaturkort

Figuren ovenfor viser, at det har været varmere end normalt over hele kloden bortset USA, den østlige del af Canada og den antarktiske halvø. De største anomalier findes i et stort område i Sibirien, hvor det var 4-8°C varmere end gennemsnittet 1961-1990. Den største del af både Arktis og Antarktis havde en temperaturafvigelse på 2°C eller mere.

Den meget lange La Niña-hændelse i det østlige, tropiske Stillehav ser ud til af være slut nu. Temperaturerne i dette område er tæt på de normale.

På vej mod varmt år

De to amerikanske datasæt antyder, at år 2013 som helhed ender på en 4. eller 5. plads over varme år af de 134 år, der er målinger fra. For CRU er afvigelsen en lille smule mindre på grund af den forskelsbehandling af regioner uden data i høje bredder, og de forventer at året afslutter et sted mellem plads 5 og 8 – de tilsvarende år ligger meget tæt på hinanden.

Det varmest registrerede år er stadig 2010. 2013 er lidt mindre varm, fordi året har været præget af La Niña-hændelse. Under en La Niña er atmosfæren lidt køligere, end den ellers ville være.

21. december, 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle