Stormstød i sydvest

Det vestligste Jylland slap stort set fri af regnen men fik til gengæld masser af vind.

Onsdagens vejr var både røget og speget. I den centrale del af landet silede regnen ned, mens det længere mod vest blæste en halv pelikan.

Den interessante situation opstod, fordi en koldfront lå stor set stille ned gennem Danmark. Koldfronten adskilte en fugtig og varm luftmasse i øst fra en køligere luftmasse i vest.

Den varme, fugtige luft strømmede kontinuert frem mod fronten fra sydøst og blev løftet op over den kolde og tungere luft. Når fugtig luft løftes på den måde, falder trykket og dermed temperaturen. Det får fugtigheden til at kondensere ud som regn. Og fordi fronten lå stille, faldt regnen koncentreret i et bånd ned gennem landet.

Inde i koldluften, der lå over det vestlige Jylland, blæste vinden derimod fra nordvest. Og på grund af et lavtryk endnu længere mod vest, tog vinden i løbet af dagen til for ved middagstid at toppe med hård til stormende kuling langs vestkysten.

Enkelte steder nåede vindstødene sågar helt op i stormfeltet, der starter ved 24,5 m/sek. Højeste måling blev 26,0 m/sek ved Blåvands Huk.

Kort over vindstød i Danmark

Kraftigste vindstød onsdag den 22. maj 2013.

23. maj 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle