Stormen hedder Bodil

Stormen, som rammer landet torsdag, kommer til at hedde Bodil. Her får du forklaringen på hvorfor.

Den 28. oktober var tre storme på vej mod Danmark: St. Jude, Christian og Simone.

I virkeligheden var det selvfølgelig én og sammen storm blot individuelt navngivet af vores tre nabolande England, Tyskland og Sverige. Alle tre navne figurerede i danske medier med nogen forvirring til følge.

"Navne er mere konkrete og derfor nemmere at forholde sig til end blot 'stormen'. Derfor har de en tendens til at brede sig og bide sig fast. Og når stormen hedder tre forskellige ting i vores nabolande, men ikke har et navn i Danmark, så skaber det forvirring i det grænseløse medialandskab anno 2013", siger DMI's pressechef Niels Hansen.

Allan blev den første

I dagene efter den 28. oktober valgte DMI's minister Martin Lidegaard derfor at bede DMI om fremover at navngive danske storme. Ved samme lejlighed døbte han med hjælp fra Ekstrabladets læsere 28. oktober-stormen 'Allan'.

"At blande endnu en national navngivning ind i forvirringen er naturligvis ikke den bedste måde at håndtere udfordringen på. Optimalt blev vi enige om en fælles nordvesteuropæisk nomenklatur, men det kommer til at tage en rum tid. Landenes praksisser er forskellige, og i f.eks. Tyskland er de bundet til deres liste et stykke frem i tiden", forklarer Niels Hansen.

Nu kommer Bodil

Med 'Allan' på plads var det næste navn på listen naturligt nok et pigenavn. Det fik DMI's medarbejdere lov til at stemme om på baggrund af fem forslag, der skulle opfylde et par kriterier.

"Vi ville gerne give stormen et danske navn, og vil ville samtidigt gerne vælge et, som så tilstrækkeligt mange hedder, at ingen føler sig specielt 'udpeget'. F.eks. hedder færre end 400 Beate, så den går ikke, mens flere end 13.000 hedder Bodil. Bodil var netop det navn, som, ud af de fem forslag, fik flest stemmer. Det er altså det, torsdagens storm hedder", fortæller pressechefen.

Proceduren for navngivning af kommende storme ligger allerede fast, men navnene meldes først ud, når kriteriet for navngivning er overskredet - indtil videre er det kriterium et varsel om storm for dansk landområde. 

4. december 2013.

Bodil, i DMI's animerede prognosekort

Sådan ser den ud, Bodil, i DMI's animerede prognosekort. Grafik fra dmi.dk.

Stormen Allan

Allan kom den storm til at hedde, som ramte Danmark den 28. oktober 2013. Foto fra Suomi NPP-satellitten.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle