Status på snestorm og varsler

De kommende døgn byder på en hel del sne og kraftig blæst. På Bornholm bliver der tale om en reel snestorm, mens resten af landet 'nøjes' med langvarigt snefald og fygning.

Snemængderne i prognoserne faldt allerede mandag eftermiddag fra lige over varslingsgrænsen for snestorm til lige under varslingsgrænsen på Fyn. Det samme skete for Sjælland mandag aften.

Varslingsgrænsen for snestorm er ti centimeter sne på seks timer og vind over 10 m/sek. En snestorm kræver altså ikke vind af stormstyrke, som først starter ved 24,5 m/sek.

På Bornholm er varslingskriteriet tirsdag morgen fortsat overskredet i prognoserne. Vagtchef Bill Vejdegren forventer tirsdag formiddag, at der frem til onsdag morgen falder mellem 10 og 15 centimeter sne på øen. Med frisk vind til kuling (op til 16 m/sek) fra nordøst ventes også udbredt snefygning.

Der er fortsat en hel del sne i prognoserne til Fyn, Vest- og Sydsjælland, København og Nordsjælland. Frem til onsdag morgen forventer Bill Vejdegren mellem 5 og 15 centimeter sne, men den drysser ikke i et tempo, der overskrider kriterierne for varsling af snestorm. Området har til gengæld fortsat varsel om snefygning, da der blæser en frisk til hård vind (op til 14 m/sek) fra nordøst. Samtidig er temperaturen under frysepunktet, så sneen er 'tør' og dermed let for vinden at hvirvle op.

Kort over snedække

Sådan var sneen fordelt i Danmark tirsdag morgen klokken 8. Grafik Mikael Scharling.

Hvad er et varsel?

Når DMI udsteder et varsel, er ordet 'risiko' helt centralt. Et varsel er nemlig ikke en vejrudsigt i traditionel forstand. Det udtrykker ikke den mest sandsynlige vejrudvikling, men snarere hvad der sker, hvis vejret udvikler sig 'værst tænkeligt' inden for de meteorologiske rammer, det kommende døgn byder på.

Optimalt ville alle varsler blive efterfulgt af det fænomen, varslet advarede om. Men når det nu ikke kan lade sig gøre, på grund af vejrets kaotiske natur, så hellere lidt for mange varsler end for få. Hvorfor det? Fordi de samfundsmæssige omkostninger er langt større ved et uvarslet uvejr, end ved et varslet uvejr der udebliver.

Det er altså vigtigt at forstå, at et varsel er et meteorologisk produkt, der kan være rigtigt, selv om det er forkert. Risikoen var til stede - den udmøntede sig bare ikke helt så kraftigt som det varslede fænomen.

Dokumentation: Sådan varslede DMI mandagens sne

Udsendt søndag morgen 17. marts klokken 6.57

DMI Risiko for snestorm / snefygning

DMI Risiko for snestorm / snefygning for Midt- og Vestjylland, Østjylland, Syd- og Sønderjylland, Fyn, Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster.

Udsendt søndag middag 17. marts klokken 12.08

DMI Varsel om snestorm / snefygning

Der er varsel om snestorm for Syd-Sønderjylland, Fyn og Vest- og Sydsjælland mv. I løbet af mandagen forventes op til 10 cm ny sne og østlig kuling.

Der er varsel om snefygning for Midt-Vestjylland, Østjylland og København- Nordsjælland. I løbet af mandagen ventes op til 5 cm ny sne og østlig kuling.

Udsendt søndag aften 17. marts klokken 20.28

DMI Varsel om snestorm / snefygning

Der er varsel om snestorm for Syd-Sønderjylland, Fyn og Vest- og Sydsjælland mv. I løbet af mandagen forventes op til 10 cm ny sne og østlig kuling.

Der er varsel om snefygning fra mandag formiddag for Midt-Vestjylland, Østjylland, og København- Nordsjælland. Fra sidst på eftermiddagen også for den sydlige del af Nordjylland g Bornholm. I løbet af mandagen ventes op til 5 cm ny sne og østlig kuling.

Udsendt mandag morgen 18. marts klokken 9.11

DMI Varsel om snestorm / snefygning

Der er varsel for snefygning i Syd- og Sønderjylland, Fyn, Østjylland, Midt- og Vestjylland og Vest- og Sydsjælland. I løbet af dagen forventes op til 10 cm ny sne og østlig kuling.

Dokumentation: Sådan varslede DMI tirsdagens sne

Udsendt mandag morgen 18. marts klokken 9.11

DMI Varsel om snestorm / snefygning

Der er varsel om snestorm for Fyn, Vest- og Sydsjælland, Bornholm, København og Nordsjælland. I nat og tirsdag forventes der at falde op til 20 cm sne. Frisk vind til kuling omkring øst med udbredt snefygning.

Udsendt mandag eftermiddag 18. marts klokken 16.52

DMI Varsel om snestorm / snefygning

Der er varsel om snestorm for Vest- og Sydsjælland, København og Nordsjælland og Bornholm. Fra i nat og frem til tirsdag aften ventes mellem 5 og 15 cm sne. Med frisk vind til kuling fra nordøst, ventes også udbredt snefygning.

Der er varsel for snefygning i Syd- og Sønderjylland, Østjylland, Midt- og Vestjylland og på Fyn. Frem til tirsdag aften ventes mellem 1 og 5 cm. Med frisk vind til kuling fra nordøst ventes også snefygning.

Udsendt mandag aften 18. marts klokken 22.09

DMI Varsel om snestorm / snefygning

Der er varsel om snestorm for Bornholm. Frem til tirsdag aften ventes mellem 10 og 15 cm sne. Med frisk vind til kuling fra nordøst, ventes også udbredt snefygning.

Der er varsel for snefygning Fyn, Vest- og Sydsjælland, København og Nordsjælland. Frem til tirsdag aften ventes på Fyn mellem 2 og 5 cm, men ellers mellem 5 og 10 cm sne. Med frisk til hård vind fra nordøst ventes også snefygning.

Varsel om snefygning for Syd- og Sønderjylland, Østjylland og Midt- og Vestjylland ophører.

Udsendt tirsdag nat den 19. marts klokken 4.44

DMI Varsel om snestorm / snefygning

Der er varsel om snestorm for Bornholm. Frem til onsdag morgen ventes mellem 10 og 15 cm sne. Med frisk vind til kuling fra nordøst, ventes også udbredt snefygning.

Der er varsel for snefygning Fyn, Vest- og Sydsjælland, København og Nordsjælland. Frem til onsdag morgen ventes mellem 5 og 15 cm sne. Med frisk til hård vind fra nordøst ventes også snefygning.

19. marts 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle