Sibirisk kulde siver ned over Skandinavien

Torsdag tipper vinden i nord og nordøst. Atmosfærens landevej fra Sibirien til Danmark bliver blotlagt, og på ruten maser kulde sig langsomt, men sikkert ned over Skandinavien.

2013 lagde mildt fra start, men fra natten til torsdag ser vinterkulden igen ud til at tage kampen op. Et lavtryk angriber fra det milde vest onsdag, og det giver regn, men natten til torsdag lægger kulden pres på fra nord og nordøst. Det får regnen, der hænger over den sydlige del af landet, til at slå over i slud eller tøsne og vinden i den nordlige del af landet til at tippe over i nord og nordøst.

Den tyktflydende 'kulde-sirup'

Torsdag har kulden banet sig vej fra Sibirien til Danmark. Der blæser en let til frisk og ved kysterne op til hård vind ned over hele landet fra nord og nordøst, og vinden bringer en luftmasse med sig, der har sin oprindelse fra det iskolde Sibirien.

Luftmassen siver ubønhørligt ned over Skandinavien. Langsomt men sikkert siver den fremad. Den arbejder sig som en tyktflydende sirup ned over os, og får temperaturen til at falde døgn for døgn. Kulden vinder mere og mere terræn, og sidst på ugen får vi svært ved at finde positive dagtemperaturer.

Bidende koldt allerede fra torsdag

Der bliver for en stund ryddet lidt op i skyerne, og torsdag er der mulighed for nogen sol. Men selv Solen får en anelse mere magt for hver dag, der går, så kan den endnu ikke for alvor hive dagtemperaturene op.

Torsdag er kulden fra nordøst endnu kun på begynderstadiet, og med lidt hjælp fra Solen får vi endnu positive dagtemperaturer flere steder.  

"Prognoserne mandag giver dagtemperaturer på torsdag på mellem frysepunktet og tre graders varme. MEN i nord- og nordøstenvinden kommer det til at føles langt koldere, som om der er mellem fire og sytten graders frost," forklarer meteorolog ved DMI, Mogens Rønnebæk.

De følgende dage tiltager kulden, mens vinden langsomt aftager, og resultatet bliver, at den følte temperatur ligger konstant. Både fredag og lørdag vil føles som mellem en og femten graders frost. Det til trods for, at termometeret lørdag vil vise mellem frysepunktet og to graders frost i dagtimerne.

Vinterlandskab

Bidende kold vinterstart i december 2010. Her er der tocifrede kuldegrader i Silkeborg. Foto Jesper Grønne.

Nattefrosten vender tilbage

Allerede natten til torsdag når temperaturen nogle steder ned til frysepunktet, og der bliver igen risiko for glatte veje.

De efterfølgende nætter falder temperaturintervallet støt fra nul til fem graders frost til mellem tre og otte graders frost natten til søndag.

7. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle