Så tæt lå tågen over landet

Skyer i jordhøjde prægede natten til tirsdag og de tidlige morgentimer.

Mandag udsendte DMI et varsel om risiko for tæt tåge i store dele af landet gældende for natten til tirsdag samt de tidlige morgentimer.

Klimatolog Mikael Scharling gennemgik efterfølgende data fra netværket af såkaldte 'present weather sensors', som blandt andet registrerer sigtbarhed.

"Vi har være nede på eller under varslingskriteriet for tæt tåge i store dele af landet. Grænsen er en sigtbarhed på 100 meter. Som kortet viser, var den laveste sigtbarhed typisk ca. 50 meter", siger Mikael Scharling.

Morgentågen letter fra Mariager ca. 08.30. Foto Kent Sørensen. Klik for stor version.

Målinger fra det danske netværk af 'present weather sensors'. Tåge kan være ekstrem lokal, derfor er sigtbarhederne anført på stationsbasis. Tallet i København er 200 og ikke 20 meter, som det umiddelbart ser ud til. Grafik Mikael Scharling.

Udstrålingståge

Tågen natten til tirsdag og tirsdag morgen var såkaldt udstrålingståge. Klimatolog John Cappelen forklarer.

"Udstrålingståge dannes i klare og stille nætter, når luftens temperatur på grund af udstråling rammer dugpunkt-temperaturen. Denne form for tåge har en tendens til at ligge i lavninger i terrænet, især nær søer og moser, hvor der er lidt mere fugtighed i luften. Hvis luften bliver koldere end vandet i søen eller mosen, vil den fugtige luft lige over vandoverfladen fortættes, således at det ser ud, som om søen eller mosen ryger. Man siger, at 'mosekonen brygger'".

Søndagens regn havde ligeledes en del af æren for tågen. De øvre jordlag var gennemblødt og afgav en masse vanddamp, da Solen skinnede på dem i løbet af mandagen. Det gjorde luften så fugtig, at da temperaturen faldt i nattetimerne, opstod tågen hurtigt og massivt over store områder.

Tirsdagen vagtchef Tine Zeuthen forventer ikke hverken lige så omfattende eller tæt tåge natten til onsdag eller de følgende nætter for den sags skyld.

"Det blæser mere, og den luft, som cirkulerer ind over landet fra østlige retninger, er mere tør. Samtidig er en del af vandet fra den kritiske øverste centimeter af jorden fordampet. Vi kan stadig risikere lokale tågebanker - det er typisk for årstiden - men næppe noget, der ligner den næsten landsdækkende, kraftigt nedsatte sigtbarhed, vi oplevede natten til tirsdag".

20. maj 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle