Mangler du et svar?

DMI’s kundeservice modtager rigtig mange spørgsmål fra nysgerrige sjæle hver uge, og derfor er der kommet en 'Spørgsmål og svar'-side, hvor de hyppigste spørgsmål er blevet samlet.

De mange spørgsmål og svar er delt op i emner, som strækker sig over alt lige fra Voldsomt Vejr til Undervisning og Litteratur.

Fra tyfoner til nordlys

Mandag d. 30. september ramte tyfonen, Wutip, Vietnam, Laos og Thailand.

Undrede man sig over om der mon er forskel på en tyfon og en Hurricane, kan man under 'Voldsomt Vejr'-kategorien finde svaret:

"Tropiske orkaner kendes fra mange steder i troperne, bortset fra Sydamerikas vestkyst og Afrikas sydvestkyst, hvor havvandet er for koldt. De er kendt under navne som Cyklon, Taifun og Hurricane."

Spørgsmålstegn

Fredag den 4. oktober 2013 fik Vestdanmark lov at opleve nordlys

Hvis man gerne ville vide, hvordan man bedst muligt kunne fotografere det smukke himmellys, er der også et svar på det, som vi endda har fået fra himmelfotografen, Jesper Grønne:

"For det første skal man finde et godt sted at fotografere fra, væk fra generende kunstigt lys, der vil ’drukne’ meget af nordlyset. Det vil sige helst ud på landet, optimalt en nordvendt kyst, hvor der er langt til nærmeste by i nordlig retning. Gerne lidt højt i landskabet og frit udsyn mod nord, nordlyset kan ofte ses langt ned mod horisonten. 

I dette eksempel:

Nordlys

Foto Jesper Grønne. Taget ved Silkeborg d. 22. januar 2012.

...skal der ikke meget bakketop eller skov til, at det grønne nordlys forsvinder i billedet (nordlyset befinder sig oppe over Norge, formodentlig omkring 6-800 km nordpå, i en højde af 100-350 km).

Hvis der ikke er for meget månelys eller lysforurening fra kunstigt lys, og nordlyset er rimeligt kraftigt over det sydlige Norge, så vil jeg mene, at næsten ethvert digitalkamera kan fotografere nordlys. I hvert fald hvis der kan indstilles lidt på kameraet. Jeg foretrækker manuel indstilling af alt. Fokus indstilles på noget meget langt væk, autofokus kan have det svært i mørket. ISO altså kameraets lysfølsomhed skal skrues i vejret - om jeg så må sige. Kameraets blænde skal stilles på det lavest mulige tal (fuld blændeåbning). Lukkertiden indstilles efter nogle prøveskud, man kan fx starte med 5 sekunder, hvis billedet bliver for mørkt, så prøv med 10 sekunder, eller hvad der nu ser ud til at give den pæneste exponering. 

Kameraet skal naturligvis opstilles på et stativ eller et andet stabilt underlag. Selvudløser eller en kabeludløser begrænser rystelser i kameraet, vindstille vejr eller læ ligeså." 

Find flere spørgsmål

'Spørgsmål og svar'-siden byder på mange spændende spørgsmål, så hvis han har et spørgsmål på sinde, eller bare gerne vil vide mere om vejr, klima, himlens flotte lysfænomener eller hvordan man kommer i praktik som meteorolog, er siden bestemt et kig værd.

Spørgsmål og svar | DMI

16. oktober 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle