Juli kan ende rekordtør

Tørkeindekset ligger øverst i det rød-orange felt og signalerer høj risiko for tørke i hele landet. Med ganske lidt nedbør på landsplan til dags dato kan juli måned 2013 ende rekordtør.

Indtil dags dato er der på landsplan i juli kun faldet i gennemsnit 2,2 mm regn. Dette åbner muligheden for, at rekorden for den tørreste juli i mands minde kan gå hen og blive slået.

Rekorden indtil videre er på 15 mm regn i gennemsnit på landsplan. Det skal vi helt tilbage til årene 1904, 1983 og 1994 for at finde.

Det er altså næsten 20 år siden, at det har været så tørt i en juli måned i Danmark.

Regn ikke med regn de næste syv dage

Hvorvidt rekorden bliver slået eller ej er stadig ret usikkert. Men der er ingen regn i sigte i løbet af den næste uges tid.

”Kigger vi på de nuværende prognoser fortsætter den højtryksprægede vejrtype uden nedbør i hvert fald en uge til,” siger meteorolog Jesper Eriksen til dmi.dk.

Mulighed for regn i slutningen af juli

Først ved udgangen af juli måned opstår muligheden for nedbør. Men der skal en ordentlig omgang sommerregn til, for at juli måned i år ikke kommer med i statistikken.

”Den sidste weekend i juli og i den efterfølgende uge 31 tyder de fleste prognoser i øjeblikket på, at luftrykket generelt vil være faldende over store dele af Europa. Dette åbner muligheden for nedbør. Om regnen har tænkt sig at ramme Danmark, og i givet fald hvor, hvornår og hvor meget, er stadig meget usikkert,” siger Jesper Eriksen.

Tørreste sommermåned nogensinde

Den tørreste sommermåned nogensinde registreret var juni 1992. Med blot 1 mm er denne rekord allerede uden for rækkevide for i år.

Den tørreste sommer nogensinde oplevede vi i 1976. Dengang faldt der i gennemsnit 49 mm nedbør på landsplan. På grund af en forholdsvis regnfuld juni i år er denne rekord også uden for rækkevidde.

Den tørreste august oplevede vi i 1947, hvor der faldt 10 mm nedbør på landsplan. Havner juli i år på under 10 mm nedbør, vil det blive den næst tørreste sommermåned nogensinde registreret.

Følg med i, hvor tørt det er i hele landet på DMI's tørkeindeks.

18. juli 2013.

Picnic

Juli 2013 byder på masser af ture ud i det blå med tørt og solrigt vejr, men måneden kan gå hen og ende rekordtør.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle