Fra søndag bliver det igen senere mørkt

Lørdag synker Solen tidligere under horisonten end nogen anden dag på året i Danmark. Dermed går Solen allerede fra søndag senere ned. Den korteste dag er dog først den 21; mens den seneste solopgang finder sted den 29.

Dagen med tidligste solnedgang falder omtrent en uge før årets korteste dag, mens dagen med den seneste solopgang falder omtrent en uge efter.

Dermed får vi søndag den 15. december det allerførste tegn på, at vi igen er på vej mod sommer. Solnedgangen sker nemlig 3 sekunder senere end lørdag. Hvis du befinder dig på DMI på Østerbro i København, så forsvandt Solen således klokken 15:36:38 lørdag, mens det søndag først er 15:36:41.

Solnedgang

Så er den på vej ned igen - og den var ellers lige stået op. Foto Kurt Winkler.

Årets korteste dag er i 2013 den 21. december også kaldet vintersolhverv. I år finder det sted klokken 18:11.

Kort før nytår når vi frem til dagen med den seneste solopgang. I den nordlige del af landet er det den 28; mens det i den sydlige del af landet er den 29. I København er der næsten dødt løb, men kigger vi på millisekunderne, så er det den 29, som vinder.

En interessant effekt af ovenstående er, at væksten i daglængden frem til starten af februar primært finder sted sidst på dagen, mens den fra midten af februar til starten af maj især finder sted først på dagen.

Det manglende sammenfald mellem datoen for tidligste solnedgang, seneste solopgang og vintersolhverv er et resultat af jordaksens hældning i kombination med Jordens elliptiske bane med Solen i det ene brændpunkt. Det får længden af døgnet og tidspunktet for, hvornår Solen står højest på himlen, til at variere over året. For at komplicere sagen yderligere, så ændrer den tidslige afstand mellem vintersolhver og henholdsvis den tidligste solnedgang og seneste solopgang sig alt efter hvilken breddegrad, du befinder dig på.

14. december 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle