DMI-forskere får 15 millioner fra europæisk forskningsråd

Vil Grønlands Indlandsis smelte hurtigere, hvis havisen i Arktis forsvinder? Det spørgsmålet skal forskere fra Danmarks Klimacenter ved DMI besvare, efter en stor, femårig bevilling er gået igennem det europæiske forskningsråd.

Forskerne ved Danmarks Klimacenter, DKC, på DMI jubler. Ansøgningen Ice2Ice er gået hele vejen i konkurrencen om finansiering fra det Europæiske forskningsråds Synergy-bevillinger. Det indebærer en årlig sum til forskning på 12.500.000€ til deling mellem projektets hovedansøgere over de kommende fem år.

Ice2Ice har deltagelse fra DMI, Bjerknescenteret i Bergen samt Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. DMI modtager mellem 15 og 20 millioner kroner i forbindelse med sine Ice2Ice-aktiviterer.

"Det er fantastisk! Ingen projekter med dansk eller norsk deltagelse er tidligere gået hele vejen til finalen i Synergy-programmet”, siger Jens Hesselbjerg Christensen, forskningsleder og hovedansøger ved DKC.

ERC Synergy har til formål at fremme nyskabende, europæisk forskning ved at integrere forskning på tværs af fagfællesskaber og institutioner i Europa. Ansøgningen skulle igennem hele fire evalueringsrunder i konkurrence med omkring 450 ansøgninger fra hele Europa.

”Kun tre procent af de indkomne ansøgninger opnår en bevilling, så det er en stor anerkendelse af klimaforskningen på DMI, NBI og Bjerknescenteret”, siger den storsmilende forskningsleder.

Vil den arktiske havis pludselig forsvinde?

Det store spørgsmål for Ice2Ice handler om de klimaskift under istiden, hvor havisen pludselig forsvandt. Er de også relevante for fremtidens klima?

"I øjeblikket er den arktiske havis i hastig forandring. Udbredelsen af permanent havis i Arktis er blevet 30-50% mindre de seneste 35 år. Så vil den arktiske havis i en fremtid med global opvarmning forsvinde gradvis, eller vil den kollaps og pludselig være væk? Det ved vi skete gentagne gange under sidste istid", forklarer Jens Hesselbjerg.

Svaret på det spørgsmål er afgørende for klimaet på det meste af den nordlige halvkugle og helt essentielt, hvis vi skal forudsige fremtiden for Grønlands Indlandsis - en anden hovedopgave i Ice2Ice.

Ice2Ice består af fire teams, hvor forskerne udborer og undersøger nye iskerner fra gletsjere på Grønlands østkyst, henter nye marine sedimentkerner fra havbunden, udvikler detaljerede computermodeller af klimaet på Grønland og Indlandsisen samt studerer stabiliteten af havisen i Arktis.

"Det er alt sammen brikker i puslespillet, der skal vise os, hvilke mekanismer der er på spil, når den arktiske havis pludselig forsvinder. Det vil hjælpe os til både at forstå de bratte ændringer, der har fundet sted i fortiden, og til at forudsige fremtiden", siger forskningslederen.

Bedre vejrudsigter i nord

DMI's primære opgave i Ice2Ice bliver udvikling af nye og bedre modelkomponenter og analysemetoder for hele Arktis. Og selv om projektet primært har sigte på fortidens og fremtidens klima, så er et praktisk aspekt af arbejdet, som kan komme DMI's brugere i nord til gode.

"Jeg forventer, at vi kan omsætte den øgede forståelse af processerne i Arktis til endnu bedre vejrprognoser - ikke mindst for Grønland og over Nordatlanten. Effekten vil formentlig blive størst på de prognoser, som strækker sig over noget længere tid end de normale vejrudsigter", slutter en glad Jens Hesselbjerg Christensen.

10. december 2013.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle