Vinterdynen bliver tykkere

Dagsfrost flere steder sikrer, at den sne, der er faldet, ikke smelter. Samtidig er flere lavtryk på vej med nye lag til snedynen. Særligt onsdag eller natten til torsdag kan blive snerig.

Store dele af landet blev klædt i den snehvide vinterdragt i weekenden. Oer er mere sne på vej. I den sydvestlige del af landet forventes temperaturerne dog at snige sig over frysepunktet, og nedbøren kan i perioder slå over i regn. Nordjylland er den region, der de kommende døgn må døje mest med kulde og de udfordringer, snemasserne giver.

Kulde i nord

Den nordlige del af Jylland har mange steder fået mellem 5 og 15 centimeter sne. Med dagfrost og en let til frisk vind har meteorologerne sat varsel op om snefygning for Nordjylland, samt for Thy og Mors. Varslet lyder:
"I forbindelse med tiltagende vind i løbet af mandagen, længerevarende snefald, samt temperaturer under 0 grader, kan der forekomme snefygning mange steder".

Snefygningen ventes at fortsætte frem til tirsdag aften. Det kan medføre hurtig lukning af udsatte veje på grund af fygning og deraf dannelse af snedriver, nedsat sigt samt risiko for standsning af kollektiv trafik.

I de kommende dage forventer meteorologerne temperaturer i Nordjylland, der måske holder sig under frysepunktet døgnet rundt helt frem til fredag den 7. december. Dermed er der stor sandsynlighed for, at den nedbør, nordjyderne får de kommende dage, falder som sne eller snebyger.

I perioder vil kombinationen af frisk vind og let frost få det til at føles som om det er ned til tyve graders frost i Nordjylland. Hvis du skal ud, så husk varmt tøj, hue og vanter!

Frøbjerg Bavnehøj, klædt i hvidt

Fyns højeste punkt, Frøbjerg Bavnehøj, klædt i hvidt den 2. december 2012. Foto Bjarne Klausen.

En overgang mildt mod vest og syd

Ved den jyske vestkyst er nedbøren mandag slået over i slud og regn. Meteorologerne forventer, at temperaturen ved Vadehavet når op mellem én og fem graders varme. Dermed er der risiko for, at dele af - eller måske al den sne, der kom i weekenden - når at smelte.

Natten til tirsdag presser et nyt lavtryk mildere luft længere ind over Danmark. En overgang kan temperaturen i Østersøområdet gå i plus og nedbøren slå over i slud eller regn. I løbet af tirsdag må lavtrykket slippe taget i Danmark og give plads til kulden fra nord.

Mere sne til kælkebakkerne

Med flere lavtryk, fronter og snebyger i vente den kommende uge, forventer meteorologerne at børn og barnlige sjæle kan komme ud og kælke. Allerede natten til tirsdag kommer der ny sne til en stor del af landets kælkebakker. Hvor meget det kan nå at blive til i den sydligste del af landet, er usikkert. Det afhænger af, hvor meget varme lavtrykket,når at trække med op.

Onsdagens lavtryk triller ned langs Norges kyst og videre til os. Den type vinterlavtryk er vanskelige for vejrmodellerne og meteorologerne:

"Disse små, intensive 'polare lavtryk', som vi kalder dem, er ikke lette at håndtere. Deres præcise bane er usikker, og mængden af nedbør fra dem kan variere fra næsten ingenting til rigtig store mængder. Sneen kommer som snebyger, og intensiteten i dem kan variere meget. Derfor kan det ende med meget store lokale forskelle. Nogle steder kan bygerne komme så tæt, at det opleves som vedvarende snevejr," forklare mandagens vagtchefen på DMI, Lars Henriksen.

Tocifrede frostgrader natten til mandag

Kombinationen af et snedækket Danmark og en til dels klar nat natten til mandag fik temperaturen til at droppe. Den laveste officielle temperatur blev målt i Roskilde Lufthavn til -12,6°C, men også Billund Lufthavn med -11,6°C og Odense med -10,3°C var en overgang ned på tocifrede frostgrader.

Mandag den 3. december 2012 lå der mest sne i Kolding, hvor der er målt 20 centimeter, mens der i den sydligste del af landet endnu er helt snefrit.

Kort over snedække

Næsten hele landet har fået sne i weekenden, der endnu ligger på overfladen mandag den 3. december 2012. Grafik Mikael Scharling.

 3. december 2012

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle