Temperaturrekord var varm luft

Varmerekorden over dem alle viste sig bare at være varm luft. Videnskabeligt panel fastslår, at Death Valley - ikke El Azizia i Libyen - er verdens varmeste sted.

Den højeste lufttemperatur, som er målt i historisk tid, har i meteorologiske kredse såvel som rekordbøger længe været de 58°C, som en observatør registrerede i Libyen for præcis 90 år siden. Nu konkluderer et videnskabeligt panel under FN-organisationen World Meteorological Organization (WMO), at rekorden med overvejende sandsynlighed er forkert, og rekorden vil blive fjernet fra de officielle annaler. Det fremgår af en pressemeddelelse fra WMO.

Rekorden kan i meteorologi- og klimaverdenen symbolmæssigt sammenlignes med Mount Everest, og det videnskabelige panel har lagt et større arbejde i at fastslå rekordens validitet. Målingen fra den 13. september 1922 har længe været omgærdet af tvivl, og panelet har fundet fem alvorlige problemer med den:

  1. Instrumentet, som målte den ekstreme temperatur, var sandsynligvis ikke i orden
  2. Observatøren var sandsynligvis utrænet
  3. Observationsstedet var uegnet og ikke repræsentativt for ørkenen
  4. Nærliggende stationer havde meget afvigende målinger
  5. Efterfølgende målinger fra samme sted afveg meget

På baggrund af det er rekorden altså i dag 90 år efter blevet slettet.

Den højeste godkendte temperatur, der nogensinde er målt, er registreret i Death Valley på Greenland Ranch i Californien den 10. juli 1913. Her målte man 56,7°C.

13. september 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle