Søndagens vand og vind

Der kom ekstra vand til Danmark både fra havet og himlen søndag den 25. november 2012. Den jyske vestkyst fik forhøjet vandstand og hele landet fik regn.

Et markant lavtryk taber pusten på vej hen over Danmark mandag den 26. november 2012. Vi får en pause med tørvejr og vinden lægger sig. Men på sin vej frem til os, har lavtrykket gjort indtryk.

Da det passerede det sydlige England søndag, kostede det to livet, træer væltede og områder blev oversvømmet. Helt så hård en medfart fik vi heldigvis ikke i Danmark. Natten til mandag drog lavtrykket over Nordsøen med kurs mod os i en svækket udgave.

Ekstra vand

Lavtrykkets fronter, regn og vind nåede Danmark allerede søndag. Dagen blev grå, våd og blæsende og sluttede med forhøjet vandstand ved den jyske vestkyst søndag aften.

Vandstanden toppede som varslet mellem klokken 23 og midnat, hvor Ribe fik den højeste vandstand med 2,66 meter over DVR90, da vandet stod højest.

Stødende vind

Vinden lå i gennemsnit under kulingstyrke, men de højeste vindstød lå over. På Bornholm nåede stødene kun lige kulingstyrke med 16 m/s, København nåede hård kuling med 19 m/s. Vestsjælland, Lolland/Falster, Fyn og det meste af Jylland nåede stormende kuling og havde højeste vindstød på mellem 22,4 og 24,3 m/s. Nordjylland nåede op på 24,6 m/s, der lige overstiger kriteriet til storm (24,5 m/s).

Hvis du vil vide mere om, hvordan nedbøren fordelte sig geografisk, kan du gå ind i vores vejrarkiv. Der finder du foreløbige data fra dagen i går. Derudover indeholder det grafiske præsentationer af Danmarks temperatur og nedbør for den internationale klimaperiode 1961-1990 og for den mere recente såkaldte 2001-2010-vejrdekade.

DMI's vejrarkiv indeholder fortsat den daglige opgørelse som du kender den, hvor du kan følge vejrets udvikling dag for dag i den aktuelle måned og i de enkelte måneder tilbage til 1997.

26. november 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle