Ny vind sætter prop i tilbageskvulp

Overskydende vand i Østersøen løber tilbage mod vest i det man kalder et tilbageskvulp. Samtidigt sætter vind fra nordvest en prop i de Indre Danske Farvande, så vandet fra tilbageskvulpet har svært ved at løbe ud gennem Bælterne. Det får vandstanden til at stige markant.

Dybe østgående lavtryk har de seneste par dage taget en bane nord om eller lige henover Danmark med kraftig vestenvind til følge. Det har presset store mængder vand ind i den østlige del af Østersøen.

Nu hvor vestenvinden er væk, løber det overskydende vand tilbage, i det stormflodsfolk kalder et tilbageskvulp.

Når vandet på den måde bliver forhindret i frit at løbe tilbage, så stiger det i de Indre Danske Farvande.

Prognose for vandstanden

Prognose for vandstanden i de Indre Danske Farvande fredag den 6. januar klokken 13 dansk normaltid. Grafik fra ocean.dmi.dk.

"Lavtrykkene fra de seneste dages kraftige vind og vestenstorm ligger nu i svækket form over Finland og de Baltiske Lande. Det sender vinden i den østlige del af Østersøen i nord. Samtidig er vinden over de Indre Danske Farvande i nordvest. Dette virker som en prop, så vandet fra tilbageskvulpet har svært ved at løbe ud gennem Bælterne", fortæller fredagens stormflodsvagt meteorolog Jesper Eriksen til dmi.dk.

Dertil kommer, at vestenvinden den seneste tid har opbygget en ret høj vandstand i Kattegat. Det bidrager til , at vandet fra Østersøen har svært ved at trænge ud i Nordsøen igen.

"De fleste steder er vandstanden kulmineret, dog stiger vandstanden i Lillebælt og den vestlige del af Østersøen, samt den sydlige del af Storebælt, indtil middag eller først på eftermiddagen", siger Jesper Eriksen.

Vandstanden nåede og når op mellem 125-150 cm over DVR90 (Dansk Vertikal Reference 1990). Men det kunne faktisk være blevet noget værre, hvis vejret havde set blot en smule anderledes ud, fortæller seniorforsker Jacob Woge Nielsen fra DMI's Center for Ocean og Is.

"Vi er temmeligt heldige, at vinden i Østersøen er så svag som den er i dag - og at vi ikke har østenvind," siger han.
"Havde vi kraftig østenvind, så kunne den situation, vi ser i dag, havde udviklet sig meget alvorligt. Vinden i Østersøen i dag fredag er en forholdsvis svag nordenvind, som hen ad dagen har fået en drejning mod vestenvind. Det skal vi være glade for".

Oversvømmelse i Haderslev havn

Haderslev havn under vand den 6. januar 2012 ved middagstid. Foto Henning Smukke Jensen.

6. januar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle