Ny bog: Skæbnen og Nordlyset er jo lige uransagelige

Danske nordlyselskere er inde i en god stime - vi går mod et maksimum i forekomsten af det flygtige himmelfænomen i 2013, når den nuværende solpletcyklus topper, og der udgives løbende nye bøger om emnet.

Sidste år i november indtog Nordlysets Maler, om Harald Moltke, boghandlernes hylder. Nu er turen kommet til den mindre kendte, men for eftertidens forskning lige så vigtige, Sophus Tromholt i bogen Sophus Tromholt - Skæbnen og Nordlyset er jo lige uransagelige.

Bogen om Sophus Tromholt er skrevet af cand. mag. i moderne kultur og kulturformidling, Kira Moss, sammen med forsker emeritus ved DMI, Peter Stauning, der blandt andet også har skrevet bogen Nordlysets Maler. De to forfattere har sammen udført det enorme researcharbejde, der skal til, før konturerne af en ganske usædvanlig person fra sidste halvdel af det 19. århundrede træder frem.

"Vi kendte selvfølgelig til hans større publikationer og havde en god ide om hans overordnede levnedsforløb, men at få udfyldt detaljerne var et større detektivarbejde", fortæller Peter Stauning.

Tromholt blev født i Husum i Slesvig i 1851 som den ældste i en større børnefolk. Han tog en uddannelse som skolelærer, og det var hovedsagligt hans professionelle gerning igennem et forholdsvist kort liv, der sluttede på et sanatorium i Thüringen i Tyskland i 1896.

Ud over lærergerningen kan Tromholts virke bedst beskrives som 'freelance forsker'. Til trods for et antal vigtige publikationer om nordlys nåede han nemlig aldrig at blive accepteret af sin højvidenskabelige samtid. Hans indsats bestod først og fremmest i at beskrive og kortlægge nordlysets forekomst i Norden. Et arbejde han udførte med ekstrem omhu og 'ejendommelig præcision', som bogens forfattere skriver.

Ud over en levende personbeskrivelse af Tromholt byder bogen på en gennemgang af nordlysforskningen i perioden; herunder forskellige af datidens teorier for årsagen til nordlys. En af de mere kuriøse skulle ifølge bogens forfattere være, at nordlyset skyldtes genskin i store sildeforekomster. Det var dog ikke en teori, Tromholt på noget tidspunkt tilsluttede sig.

"Vi dokumenterer, blandt andet ud fra brevvekslinger, hvor bidt Tromholt var af sit selvvalgte forskningsfelt. I perioder opgav han sågar alt socialt samvær for at studere nordlyset. Det bar dog frugt, kan vi konkludere, selv om det først var eftertiden, som for alvor fik øjnene op for, hvor meget indsigt han opnåede gennem sit utrættelige arbejde", påpeger Peter Stauning og fortsætter

"Det var DMI's daværende bestyrer, Niels H. C. Hoffmeyer, der satte Tromholt i gang med analyse af nordlysobservationer indsamlet ved vejrstationerne i Grønland. Analysen resulterede i det banebrydende videnskabelige arbejde om nordlysets perioder, der blev udgivet i DMI's årsrapport for 1880."

Et andet af de store ubesvarede, videnskabelige spørgsmål på Tromholts tid var højden af nordlyset. Mange lærde med både bedre uddannelser og finere stillinger end Tromholt gav deres bud. I dag ved vi, at det var Tromholt, der ramte plet. Han anslog på baggrund af utallige observationer, at nordlysets underkant ligger i en højde omkring 100 kilometer. Det er stort set, hvad vi ved i dag. De øvrige bud fra datidens forskere svinger vildt - fra alt mellem 170 meter til 2.000 kilometer.

Bogen om Sophus Tromholt er altså fortællingen om en videnskabelig pioner med et brændende ønske om at forstå et naturfænomen, som næste alle dengang havde set med egne øjne. Uden nutidens kunstige gadebelysning stod selv svagere nordlys klart over de store danske byer, så det var folkeeje på en helt anden måde end i dag, hvor vi i Danmark normalt må søge langt ud på landet, før natten er mørk nok. Den mulighed kan man godt misunde datidens dansker inklusiv Sophus Tromholt.

Bogen er rigt illustreret med moderne nordlysbilleder, breve, dataark og tegninger fra slutningen af 1800-tallet samt Tromholts egne fotos af blandt andet samer fra hans rejser og ophold i det nordlige Skandinavien.

Mere om Tromholt

Du finder ligeledes indledningen til Sophus Tromholt - Skæbnen og Nordlyset er jo lige uransagelige som pdf i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Sophus Tromholt - Skæbnen og Nordlyset er jo lige uransagelige er på 207 sider og koster 295,- i vejledende udsalgspris. DMI forhandler ikke bogen som kan købes i boghandlen eller direkte på nettet fra Forlaget Epsilon.

31. august 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle