Grønland får regn og sne fra resterne af Sandy

Det lavtryk som engang var Hurricane Sandy kan endnu. I weekenden leverer det både sne og regn til dele af Grønland.

Fredag ligger et - for det utrænede øje - uskyldigt lavtryk øst for Hudsonbugten i det nordøstligste Nordamerika.

Spoler vi tiden tilbage, har lavtrykket imidlertid et noget plettet generalieblad. Det er nemlig resterne af den tropiske orkan Sandy, der kostede både menneskeliv og millioner - først i Caribien og sidenhen i USA.

"Den kommende tid bevæger lavtrykket sig mod nordnordøst og uddybes, når det støder sammen med kulden over den nordøstlige del af Canada", fortæller meteorolog Jesper Eriksen fra DMI's vejrtjeneste.
"I den forbindelse bevæger fronter med sne sig fredag aften og natten til lørdag frem mod den vestlige del af Grønland".

Vejrkort

Vejrkortet viser lufttrykket reduceret til havniveau (sorte tal og linjer) fredag klokken 12.00 UTC / 13.00 dansk normaltid. Blå tal viser de måle temperaturer. Det fremgår, at Grønland har frostvejr eller temperaturer kun lidt over frysepunktet. Resterne af Sandy ses som lavtrykket øst for Hudsonbugten, og det fremgår, at det er tøvejr syd for lavtrykket. Den varme får i løbet af weekenden et snevejr over den vestlige del af Grønland til at gå over i regn omtrent fra Nuuk og sydover. Grafik fra DMI's præsentationssystem Ninjo, Jesper Eriksen.

Jesper Eriksen tilføjer, at Sandy oprindeligt har haft en del varme med sig.
"Derfor forventer vi, at sneen fra omkring eller lige nord for Nuuk og sydover går over i regn i løbet af weekenden".

Den samlede mængde nedbør fra Sandys sidste krampetrækninger kan blive betragtelig. Der kan således falde omkring 50 millimeter vand-ækvivalent fra fredag aften og til ud på mandagen. Vand-ækvivalent er nedbør i form af regn - dvs. den mængde vand eventuel sne på smeltet form indeholder.

Af Niels Hansen,
2. november 2012.

Viden om vejr og klima

Se alle