Gode venner redder dansk vejr

Tirsdag oplevede DMI på Lyngbyvej i København en strømafbrydelse. Hændelsen var i sig selv uskyldig, men havde flere knapt så uskyldige effekter. Torsdag arbejder vi derfor fortsat på at få gang i de danske vejr- og havmodeller på vores egen supercomputer, der fik afbrudt et antal centrale disksystemer.

"Et af problemerne, når vi ikke kan afvikle vores modeller i en periode, er, at vi ikke bare kan starte lige på og hårdt, selv når vores hardware igen er ok. Hver eneste såkaldt kørsel af modellen bygger ovenpå den forgående, og derfor skal man først have afviklet de manglende kørsler, før man igen kan levere friske data. Man skal så at sige indhente virkeligheden," forklarer Henrik Feddersen fra DMI’s Center for Meteorologiske Modelsystemer.

Den danske vejrmodel kører fire gange i døgnet og når det ikke en løbende produktion, som det er tilfældet nu, så varer en enkelt kørsel tager omtrent en halv time. I en løbende produktion, hvor vi hele tiden får nye observationer, varer en kørsel noget længere. Men når nøden er størst, er hjælpen nærmest, som det gamle ordsprog siger.

Allerede kort efter problemerne opstod tirsdag blev der etableret en kontakt til det fælles europæiske, meteorologiske regnecenter, ECMWF, i England, og den danske vejrmodel fik lov til at 'låne et hjørne' på den europæiske supercomputer.  Også vores svenske kolleger på SMHI tilbød deres hjælp.

"Det er en stor tjeneste, ECMWF gør os ved at lade os afvikle den danske vejrmodel på deres supercomputer, og vi er glade for, at de gider have besværet," siger Henrik Feddersen.

Onsdag aften begyndte produktionen så at trille ind på DMI fra England og mange centrale funktioner kunne sættes i produktion igen. På dmi.dk betød det blandt andet, at Byvejr fik sit normale udseende tilbage, og at Vejrkort blev genoplivet.

At producere dansk vejr vest for London er imidlertid ikke helt ligetil. Det betyder blandt andet, at vi skal flytte temmelig voldsomme mængder data ikke blot indenfor DMI's egen IT-infrastruktur men også over internettet.

"De store datamængder til trods er det kun en lille del af DMI's normale produktion, som bliver kørt i England, og det er først, når vores egen supercomputer producerer igen, at situationen bliver normal," slutter Henrik Feddersen.

Det er ikke alle funktioner, der kan sættes i drift på den europæiske supercomputer i Reading. Derfor er det heller ikke alle de berørte produkter på dmi.dk der er 100% reetableret. Blandt andet er betjeningen af havfolket og Grønland fortsat hæmmet.

23. august 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle